В Турция искат забрана за вноса на животни и месо от България

От името на опозиционната Народнорепубликанска партия турският депутат Дибек Тургут настоя да се забрани вноса на животни и животински продукти от България заради шапа.
Проблемът бе поставен на заседание на Великото национално събрание на Турция, където бе отправено парламентарно запитване до министъра на земеделието и селското стопанство Мехди Екер.
Във връзка с появата на шап по животните в България е разпратено нареждане от страна на Министерството на земеделието и селското стопанство да се забранят тържищата за продажби на живи животни в Тракийския регион. Но продължава вносът на животинска продукция от България, което е рисковано, докога ще продължава това нехайство, се отбелязва в питането.
Настоява сенезабавно да бъде спрян вносът на всякаква животинска продукция от България, включително и за транзитно преминаване през Турция.
Различни са реакциитевъв връзка с решението на България да възстанови телената ограда по границата с Турция като предпазна мярка срещу разпространението на шапа. Представители на областните селскостопански служби в Къркларели, Ипсала изразяват недоволство заради издигането на телената ограда, с мотива, че не е целесъобразно средство срещу разпространието на шапа.
Селяните в Одринско обаче са доволни, като твърдят че в техния район няма заболели животни: Нека от българска страна издигат колкото искат телени мрежи. Така ще се предпазим от преминаването на диви и на заразени животни и ние ще бъдем по-спокойни

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *