В Хърватия се разрази скандал между Католическата Църква и президента Месич за данък „вярващи“

Повод за скандала стана предложението на президента Стипе Месич Католическата Църква да въведе данък за своите вярващи, като посредством тези средства да се финансира самостоятелно, а не както е досега от държавният бюджет от които получава 40 млн.евро. Бившата югославска република е с 90 процента католическо население и православно сръбско и българско малцинство.

Скандалът между Католическата Църква и президента на страната се превърна в централна тема за Хърватия. Предложението на президента Месич е всъщност продължение на тлеещ от няколоко месеца спор между държавния глава на Хърватия и католическия висш църковен клир. Кардинал Бозанич обвини президента Месич, че с това предложение за въвеждането на църковен данък се опитва да върне Хърватия в комунистическото минало на бивша Югославия. Преди това президентът Месич пък от своя страна язвително каза, че Католическата Църква има отговори на всички въпроси и във всичко се меси и затова трябва да си въведе за своите вярващи данък и да не търси финансова подкрепа от хърватската държава. Всъщност конфликтът между местната Католическа Църква и президента Месич продължава от няколко години след преизбирането му за държавен глава на адриатическата република. С приближаването на президентските избори в Загреб в края на годината, Католическата Църква се опитва да попречи на идването на власт на отново ляво ориентиран политик, докато пък Стипе Месич от своя страна се опитва да попречи на католическия епископат да повлияе върху хода на предстоящите избори в страната.

Католическата Църква в Хърватия е силен политически играч, която е традиционно на страната на консервативната дясна партия ХДЗ на покоиния лидер на страната Франьо Туджман, по чието време Загреб обяви независимост от бивша Югославия през 1991 год.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *