В 90% от фирмите се налагат промени в графиците на отпуските

Бизнесът масово недоволства от задължението да изготвя графици за отпуски. В близо 90 на сто от фирмите се налагат промени в графика на почивките, които работниците са поискали. Това сочи проучване на Българската търговско-промишлена палата, изготвено за Нова ТВ. А само 6 на сто от компаниите се движат по план с отпуските.

„От предишната година досега да се правят графици е доста безсмислено и в момента се прави формално, защото трябва да изпълняваме точката на закона”, признава изпълнителният директор на фирма за електроника Мариела Маджарова.

Преди месеци от социалното министерство предложиха графиците, поне за фирмите до 10 души, да отпаднат. Бизнесът поиска отпадането да важи и при фирми с 50 души персонал. А синдикатите поискаха отпадането да е за всички. Заради политическата криза обаче, до обсъждане на предложението така и не се стигна.

От Българската търговско-промишлена палата твърдят, че често се налага бизнесът да плаща рушвети на Инспекцията по труда заради неспазването на подготвения график. Затова предлагат – ако графикът не отпадне съвсем, то крайният срок за неговата подготовка да бъде удължен до края на януари, март или април.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *