Гавра с паметта на Кюлев

Хиляди казаха „Сбогом“ на големия финансист в черква на метри от банките му

Гавра с паметта на Кюлев

Сигнал за бомба оскверни опелото в храма „Св. Неделя“

Ковчегът с тялото на банкера беше изнесен в 15,00 ч

Гавра с паметта на банкера Емил Кюлев си позволиха неизвестни злосторници. Те не се посвениха да опорочат опелото на втория по богатство човек у нас, един от строителите на Нова България. Той бе брутално разстрелян със 7 куршума посред бял ден в сряда сутринта на бул. „България“ в центъра на София.

Сигнал за бомба оскверни церемонията в патриаршеския храм „Св. Неделя“. Бандити, които все още не са заловени, се опитаха да спрат хилядите хора, дошли да кажат последно сбогом на банкера. Малко след началото на поклонението в 14 ч анонимен глас съобщи в полицията за поставено взривно устройство. Слухът не притесни стотиците хора, чакащи да отдадат почит на финансиста. Те спокойно изчакаха да влязат и да оставят цвете в памет на Кюлев. Повечето от тях до последно дори не разбраха, че има заплаха.

Заради сигнала няколко патрулни коли на МВР веднага пристигнаха пред храма. Полицаи обградиха църквата, а екипи на ДОТИ претърсиха района. Вместо бомба обаче униформените откриха до главния вход две черни найлонови торби, пълни с камъни. Множеството бе пренасочено през страничния вход на храма. През това време обаче ковчегът бе изнесен за погребението. На Централните софийски гробища присъстваха само най-близките на Кюлев.

Той тръгна за последния си земен път от кръстовището, където започна банковата му кариера. На ъгъла на бул. „Стамболийски“ и „Мария Луиза“ бе първият му трезор – Турист спорт банк. На гърба на храма се намира сградата на бившата Българо-руска инвестиционна банка.

Тялото на Емил Кюлев бе положено в затворен ковчег от масивно дърво с няколко червени рози върху него. На опелото в „Св. Неделя“ бяха само най-близките му. Събраното пред храма множество бе помолено от охраната търпеливо да изчака церемонията.

Пътека, оградена с колони от цветя, водеше до ковчега. Най-близките на банкера вече бяха напуснали църквата, когато останалите опечалени влязоха в църквата. Сред първите в храма пристъпиха вицепремиерът Даниел Вълчев, зам. вътрешният министър Камен Пенков, Слави Трифонов и сценаристът му Росен Петров, управителят на БНБ Иван Искров. Той през цялото време бе с близките на банкера и ги утешаваше. Един от първите дошли бе и директорът на ДЗИ Банк и дясна ръка на Кюлев Красимир Ангарски. Бизнесмените Георги Гергов и Николай Гигов, шефовете на MG Бояна Попова, на „РЕИ холдинг“ Иван Павлов, на „Булстрад“ Румен Янчев също почетоха паметта на финансиста.

Последно сбогом на Кюлев казаха издателите на най-големите печатни медии в страната. Собственикът на в. „Стандарт“ Тодор Батков остана до изнасянето на ковчега. Той нарече убийството на Емил Кюлев отвратително престъпление, удар срещу българския бизнес и българската демокрация. При близките на банкера стояха и главните редактори на в. „24 часа“ Венелина Гочева и на в. „Труд“ Тошо Тошев, издателят на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев, издателят на в. „Банкеръ“ Бистра Георгиева. Много банкери също дойдоха да почетат паметта на колегата си. Сред тях бяха подуправителят на БНБ Емилия Миланова и шефът на „Банков надзор“ в БНБ Петър Андронов, управителите на ОББ Христос Кацанис и Стилян Вътев, на СИБанк Светослав Божилов, на Насърчителна банка Сашо Чакалски, както и шефът на Надзорния съвет на „Алианц България“ Олег Недялков. До тях бе бившият шеф на Минералбанк Владимир Ташков и шефът на катедра „Финанси“ в УНСС Григорий Вазов. Почит отдаде соцдепутатката Евгения Живкова.

Към 15 ч ковчегът с тялото на банкера бе изнесен от църквата. Повечето посетители полагаха цветята си в храма под портрета на Кюлев. Няколко микробуса извозиха купищата венци и цветя, донесени за него.

Страниците подготвиха

Таня Красимирова

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *