”Газпром”: Договорът за ”Южен поток” е прекратен

„Газпром“ официално оповести разтрогването на договора за „Южен поток“. Прекратяването засяга морската част, а не българския участък, заявиха от МЕ.

Бордът на директорите на „Газпром“ е одобрил сключването на споразумение между ПАД „Газпром“ и компанията South Stream Transport B.V. запрекратяването на действието на договораза поръчителство по отношения задълженията на „Газпром експорт“ по споразумението за пренос на газа от 2 октомври 2013 година.

Компанията South Stream Transport B.V. се е съгласилада освободи „Газпром“ от изпълнението на всички задълженияпо договора за поръчителство по отношенията на „Газпром експорт“ по споразумението за пренос на газа от 2 октомври 2013 година ида разтрогне договора за поръчителство, се казва в официалното съобщение на компанията.

МЕ: Става дума за морския участък

До момента българската странане е получавала официално уведомлениеза прекратяване на проекта „Южен поток“, коментираха от Министерството на енергетиката. Според съобщението на ТАСС прекратяването се отнасядо морската частна газопровода. То не засяга българската страна, посочват от министерството.

От няколко дни руски и български медии отново заговориха за възобновяване на проекта „Южен поток“, за което властите и на Русия, и на България отричат. Причината да се заговори отново за този проект са обтегнатите отношения между Русия и Турция след свалянето на руския „Су“ и провала на проекта „Турски поток“.

Според руския енергиен министър Александър Новак газопроводът „Южен поток“ е спрян. Същото е и официалното мнение на Кремъл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *