Газпром и BASF ще приключат процеса по размяна на активи, въпреки санкциите

Руският държавен гигант Газпром и германската компания BASF възраждат идеята за размяна на активи само няколко месеца, след като споразумението беше отменено заради конфликта в Украйна, съобщава Financial Times.

Неочакваният ход идва в момент, в който сякаш руският газов доставчик преосмисля подхода си към Европа – основният му пазар. Компанията изглежда по-решима от всякога да защити пазарния си дял на Стария континент и да изгради нови търговски връзки с големите енергийни групи, въпреки санкциите.

BASF съобщи днес, че двете компании са се съгласили да завършат размяната на активи. Така германската химическа група ще разшири производството си на петрол и газ и да излезе от търговията и съхранението на синьо гориво.
Според условията на сделката Газпром ще поеме пълен контрол върху съвместно експлоатираните съоръжения за търговия и съхранение на природен газ, включително и най-голямото подземно газохранилище в Западна Европа.

Руската група ще получи 50 на сто дял от операциите в Северно море на дъщерното дружество на BASF Wintershall, което проучва за нефт и газ край бреговете на Холандия, Великобритания и Дания.

В замяна Wintershall ще получи дялове в две западно-сибирски газови полета.

В същото време от OMV също са се съгласили да започнат ексклузивни преговори с Газпром за подобен суап. Компанията може да придобие 25% от проект за добив на природен газ в Сибир в замяна на някои активи, според запознат източник.

Когато руската компания внезапно отмени проекта си “Южен поток” през декември миналата година заради силната съпротива от страна на Брюксел, компанията взе решение да се изтегли от инвестициите си на Стария континент, припомня изданието.

Договорът на Газпром с Китай обаче не предлага защита от ниски цени, защото се основава на оптимистичен поглед върху петролния пазар. Надеждите явно са за сближаване с Брюксел, особено на фона на преговорите за уреждане на антитръстовите обвинения, които Европейската комисия повдигна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *