Газпром паникьоса Испания

Националната разузнавателна агенция на Испания е изготвила доклад, в който съобщава, че руският газов гигант „Газпром“ води преговори с Иран, Алжир, Нигерия и Екваториална Гвинея за придобиване контрол над енергоресурсите зад пределите на руските граници.
Тяхната цел е „монополизиране на европейския газов пазар“, се уточнява в документа, на който се позовава руският вестник „Независимая газета“.
Докладът на тази тема не е изненада. Още през март ръководителят на испанското разузнаване Алберто Саис призна, че центърът провежда мащабно изследване на газовия сектор и степенна на зависимост на Испания от чуждите енергоресурси.
Миналата година „Газпром“ води преговори за придобиване на значителен пакет от акции на най-голямата испанска петролна компания „Репсол“, изпитваща финансови затруднения. Около тази сделка се вдигна много шум.
Противниците й твърдяха, че това е „опасно за енергийната сигурност на Испания“ и предричаха, че ако тя бъде сключена „руснаците ще диктуват цените на бензиновите колонки в Испания“.
Правителството ту обявяваше неутралитет в тази полемика, ту даваше да се разбере, че е против покупката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *