Газпром протяга ръка към гръцкия газ

Сред кандидатите няма европейска или американска компания. Чуждестранните дружества са руските Газпром и Синтез, Socar от Азербайджан и израелската Israel corp.
Отсъствието на европейски компании от приватизационния конкурс е показателно за липсата на европейски интерес за инвестиции в Гърция.
„Отрязани сме от всякакви европейски консорциуми във всички сектори“, е коментирал гръцки банкер, цитиран от местните медии.
Първоначално участие в конкурса бяха заявили още две италиански, две испански и една холандска компании, както и чешката CEZ, ENN от Китай, японската Mitsui и Negusneft от Украйна.
Но при обявяването на приватизационната процедура се появиха слухове, че „работата е свършена“ и че гръцката ДЕПА ще бъде продадена на Газпром. С оглед на развитието на приватизационната процедура този сценарий изглежда все по-реалистичен.
Акционери на ДЕПА са гръцката държава с 65 на сто и Хеленик петролеум – с 35 на сто, като правителството продава дела си не само в ДЕПА, но и в другия газов оператор ДЕСФА, който е дъщерно дружество на ДЕПА.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *