„Газпром“ реши да няма сухопътен участък от „Южен поток“ в Австрия

Според корпоративното издание на газовия гигант, крайната точка на газопровода ще бъде град Тарвизио в Северна Италия.
 
Според официалното издание на „Газпром“, строителството на Южен поток ще започне от руското черноморско крайбрежие на Краснодарския край в района на град Анапа. Маршрутът след това ще преминава по дъното на Черно море, като засяга частично турската икономическа зона и излиза на българското крайбрежие край Варна. По-нататък руският газ ще поеме по сухопътния участък през България, Сърбия, Унгария и Словения към северната част на Италия до градчето Тарвизио. Предвиждат се и няколко странични разклонения от главната магистрала към Гърция, Хърватия и Република Сръбска в Босна и Херцеговина.
В същото време в бъдеще не е изключено разширяване на географския обхват на проекта чрез присъединяването на нови държави. Само преди месец акционерите в „Южен поток“ бяха съобщили, че първо ще бъде построен северният участък от сухопътната част на газопровода и той ще започва от Австрия. Окончателно обаче маршрутът ще бъде утвърден заедно с приемането на инвестиционното решение, което трябва да стане през ноември тази година.
Приблизителната стойност на газопровода „Южен поток“ е 16-20 милиарда евро, като неговата максимална мощност ще бъде 63 милиарда куб. метра газ годишно. Първата копка е предвидена за края на тази година, а първите количества синьо гориво трябва да стигна до Европа по новите тръби в края на 2015 година.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *