”Газпром” със собственост в новото трасе

Руският премиер Владимир Путин: „Русия твърдо възнамерява да спазва поетите задължения, свързани с тръбопровода „Южен поток“. Българският премиер Сергей Станишев: „Доволен съм от постигнатия резултат. Споразумението ще бъде подписано в средата на май.“ Руският президент Дмитрий Медведев, цитиран от правителствения пресцентър: „Имало е трудности в преговорите между двете страни, но те вече са преодолени.“

С тези оптимистични изявления завърши тридневната визита на българския министър-председател в Москва, започнала с конфузно отлагане на срещата с Медведев и драматизирана до последно от информациите за разнобой между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и „Газпром“.

Хепиендът включва следните официални договорености:

– До две седмици ще се подпише парафираното във вторник споразумение за „Южен поток“. „Газпром“ се съгласи да изгражда нова мрежа на българска територия заедно с Българския енергиен холдинг (БЕХ) и „Булгаргаз“. Руската и българската газова компания ще си делят наполовина финансовото участие и собствеността в новата тръба. Ако в отделни участъци се ползва съществуващата газопреносна мрежа на България, новото дружество „Южен поток“ ще плаща транзитни такси.

Според българския министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров сближаването в позициите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и „Газпром“ е станало след намеса на Путин. До последно Москва се опитваше да получи привилегировано положение в използването на съществуващата транзитна мрежа в България. Телефонните разговори между преговорните екипи на двете компании са продължили и късно вечерта в понеделник. Развръзката беше тълкувана като отстъпление на руската страна.

– Руският премиер Владимир Путин публично се ангажира до 2030 г. Москва да не намалява транзита на газ през България от Украйна и Румъния към Гърция и Турция. Става дума за 17 млрд. куб.м. „Договорът за обема, който ще се пренася, е подписан до 2030 г., тези условия ще се спазват, никой не е имал намерение да се отказва от тях.“ Но премиерът допълни, че всичко, което се отнася до по-големи обеми, „е предмет на отделни преговори“.

– В същото време Путин върна обратно проблема с посредниците от политическото ниво на разговори към икономическото и правното поле. На „Газпром“ й е безразлично дали ще продава директно газ или през сегашните компании, каза руският премиер след срещата си със Станишев.

В момента природният газ се доставя от „Винтерхал“, „Овергаз инк“ и „Газекспорт“. Премахването на посредниците от газовите доставки и по-конкретно на „Овергаз инк“ беше поискано от президента Георги Първанов при посещението му в Москва през януари след газовата криза. В тази връзка „Булгаргаз“ е изпратил в Москва конкретно предложение да се подпише договор само с „Газекспорт“.

Въпросът за посредниците в доставките не се нуждае от политическа воля, заяви Путин. Той напомни, че посредникът е компания, основана от „Газпром“, и между тях съществуват гражданскоправни отношения. „Ако „Газпром“ има преки договорни задължения пред тези юридически лица, то тогава съществуват определени правни процедури за излизане от тези задължения. С други думи, ако имаме подписан договор, какво да правим с него? Това не е лесен въпрос. Ако „Газпром“ започне да се държи неадекватно в създалата се юридическа ситуация, той може просто да понесе загуби, защото ще му бъдат предявени претенции в съда“, посочи руският премиер, цитиран от РИА „Новости“.

– На срещата между Путин и Станишев беше потвърдено и че Москва може да отпусне експортен кредит за изграждане на АЕЦ „Белене“, но параметрите за заема тепърва ще се уточняват.

На въпрос как двамата премиери са преодолели напрежението, създадено на енергийния форум в София, Владимир Путин отговори с мълчание и лека усмивка. Веднага след срещата си със Станишев руският премиер е разговарял по телефона с гръцкия министър-председател Константинос Караманлис за „Южен поток“ и нефтопровода Бургас – Александруполис.

Путин обяви, че Русия не вижда смисъл да запази подписа си под Енергийната харта на Европа, която предвижда повече прозрачност в дейността на играчите на енергийния пазар, либерализиране и пазарни принципи. Москва още не е ратифицирала документа. Извън енергийната тема премиерът Станишев напомни, че София намали цената на визите за руските туристи, поемайки за сметка на държавата консулската такса.
в-к Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *