Газът в Европа скача двойно до една година

До една година цените на природния газ в Европа ще скочат двойно и ще се задържат високи, прогнозират експерти от Асоциацията за енергийни изследвания в американския град Кеймбридж, щата Масачузетс.
Изводите им подкрепя и експертът от оксфордския Институт за енергийни изследвания Джонатан Стърн. Според него потребителските цени на природния газ в Европа ще се повишат със 70-80% през следващата година.
Той твърди, че причина за рязкото увеличение не са ограничените ресурси и огромното търсене, а пряката обвързаност на цените на природния газ с тези на петрола.
Този механизъм е заложен в повечето договори за доставки на газ и предвижда автоматично повишаване или понижаване на цените на синьото гориво правопропорционално на цените на петрола.
Стърн казва, че на база сегашното ниво на цените на нефта може да се прогнозира стойността на доставките на природен газ за най-малко половин година напред.
В същото време експерти прогнозират ръст на търсенето на въглища, въпреки че от 2007 г. насам тяхната цена също расте. Най-голям интерес към тях проявяват Китай и Русия, докато Европа съзнателно се стреми да намали тяхното използване, пише германският вестник „Ханделсблат“.
По данни в годишния отчет на хамбургското Обединение за внос на въглища (VDKI) ръстът на световния пазар на каменни въглища през 2007 г. е бил 5,6% до 906 млн. тона, превишавайки ръста на световното потребление. Седемгодишното увеличаване на обемите на световната търговия с въглища е довело да „изключително високо натоварване на мощностите, необходими за износ“.
Съгласно оценката на Ерих Шмитц, президент на VDKI, световните запаси от въглища ще стигнат за 130-140 години при световен добив от 5,6 млрд. тона ежегодно (данните са от 2007 г.).
Шмитц е оптимист за перспективите на пазара на въглища, като отбелязва постоянното увеличаване на броя на доставчиците и конкурентните цени на този вид гориво.
Други експерти също са убедени в по-нататъшното увеличаване на търсенето на въглища. Съгласно оценките на министерството на енергетиката на САЩ, световното потребление може да нарасне от 4,4 млрд. тона единици условно гориво въглищен еквивалент през 2005 г. до 7,3 млрд. тона през 2030 г.
Международната агенция за енергията (МАЕ) в Париж също прогнозира значителен ръст на търсенето на въглища. Според агенцията, потреблението ще расте с 2,2% ежегодно до 2030 г. При това делът на въглищата в световното енергийно потребление ще се увеличи за същия период от 25% до 28%.
Някои анализатори обаче смятат подобен оптимизъм за измамен заради активното противодействие на еколозите.
Според Ханс В. Шифер, енергиен анализатор в „RWE Power“, прогнозите на Вашингтон и Париж „не съответстват на реалното развитие на събитията до 2030 г.“.
Той смята, че е необходимо да се отчитат допълнителните мерки по защита на околната среда, които са способни да повлияят на ръста на енергийно потребление. Заради правилата за търговия със сертификати за отделяни вредни емисии в ЕС, след 2013 г. въглищата могат да отстъпят своите позиции в полза на природния газ, казва той.

netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *