Газът за бита без данък

Спешно приемат нов закон за акциза заради ангажименти към ЕС

Няма да плащаме акциз върху газа за готварските печки от януари 2006 г. Това гласи новият закон за акцизите, внесен в парламента от предишния кабинет. Но приемането му ще бъде сред първите задачи и на новоизбраните депутати заради поетите ангажименти към Евросъюза. Това стана ясно на последното заседание на бюджетната комисия. Със закона се въвежда система от акцизни складове. Цигари, алкохол и горива ще се произвеждат само в лицензирани складове. Акцизът ще се плаща, след като стоката излезе от склада, за да се продава в магазините. Ако депутатите приемат закона до декември, цената на газа за бита може да падне с 20 ст. на кг. Със закона се предлагат по-ниски налози и за горивата, използвани за отопление и в селското стопанство.

В преговорите за присъединяване към ЕС България се е ангажирала от 1 януари 2008 г. акцизът за бензина за колите да бъде поне 323 евро на 1000 л. Затова експертите от предишния кабинет предлагаха от 2006 г. налогът да бъде вдигнат от 495 лв. на 530 лв. за 1000 л. Ефектът от това увеличение върху цената на бензина ще е минимален, защото у нас тя се определя предимно от поскъпването на петрола и долара.

До 30 литра домашна ракия ще може да си правим, без да плащаме акциз през 2006 г., предвижда още проектът. Сега без налог се варят до 50 литра ракия за домашна консумация.

Без ДДС ще внасяме стари коли от ЕС след 1 януари 2007 г. Това ще стане автоматично след приемането ни за член на ЕС. Осемгодишен „Опел“ над 100 к.с. вече ще струва у нас не 8000 лв., а максимум 6200 лв. За да спрат измамите с внос на коли на името на инвалиди, предишният кабинет предложи през 2006 г. ДДС да плащат за возилата си и хората с увреждания. Последната дума дали тази привилегия ще се запази има парламентът.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *