Газът поскъпва, парното – не

„Булгаргаз“ остава без печалба, поема загубите на „Топлофикация“

Природният газ ще поскъпне след Нова година. Цената на парното обаче няма да се променя до края на отоплителния сезон. Това съобщи шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов. Повишение на топлинната енергия в средата на зимата е немислимо. Ако това стане, то ще бъде за сметка на печалбата на „Булгаргаз“, отсече Шушулов. Така държавният газов доставчик ще поеме със своята печалба загубите на топлофикационните дружества заради по-скъпия природен газ. За да стане това, ДКЕВР вероятно ще остави държавната компания без печалба. Подобно решение бе взето и през 2001 г. Максималната норма на печалба на „Булгаргаз“ е 11%. Тя е определена с правителствено решение. Никога досега обаче дружеството не е излизало на плюс с повече от 4%. Печалбата за 2005 г. е 111,3 млн. лева.

В понеделник „Булгаргаз“ поиска ДКЕВР да повиши цената за първото тримесечие на 2007 г. с 4,06%. Това прави над 15 лв. за 1000 куб. м. В момента държавната компания продава природния газ за 308,58 лв. без ДДС. Ако ДКЕВР одобри скокът, газът ще стигне 321,11 лв. без ДДС. Исканото увеличение е голямо и няма да бъде прието напълно, коментира Шушулов. Цената на газа бе задържана от април заради президентските избори. А поисканото през септември поскъпване не бе прието изцяло.

Природният газ формира 70% от цената на парното. Най-големият потребител на „Булгаргаз“ е столичната „Топлофикация“. Тя гори над 30% от горивото, постъпило в страната. От „Топлофикация“ коментираха, че увеличението на горивото, без да се променя цената, ще бъде пагубно за финансовите резултати на дружеството.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *