Гайдарски спира скока на данък здраве

Вноската остава 6% и догодина

Премиерът Сергей Станишев дойде на срещата с директорите на болници. Заедно със здравния министър Радослав Гайдарски и финансовия Пламен Орешарски те умуваха как да се намерят пари за здравеопазване

ФОТО Христо ТАНЕВСофия. Няма да увеличаваме здравната вноска догодина, заяви здравният министър проф. Радослав Гайдарски. Той взе участие в срещата на премиера Сергей Станишев с директорите на университетски и областни болници. На нея бе и финансовият министър Пламен Орешарски. До лъскавите черни лимузини, докарали министрите, се открояваше очуканата „Лада“, с която дойде шефът на „Пирогов“ д-р Спас Спасков. Неговият шофьор търпеливо изчака три часа, докато събранието умуваше, откъде да се вземат повече пари за здравеопазване.

Не е време да се въвежда доплащане в болниците, заяви Гайдарски. Той обясни, че заплатите на българите не позволяват допълнителни разходи за здраве и че клиничните пътеки трябва да получат реално остойностяване. Шефовете на болници ще се договарят пряко със здравната каса, а преговорите по рамковия договор за следващата година стартират в сряда. Предвижда се университетските болници да получат допълнително финансиране, защото там се извършват най-сложните операции и се подготвят бъдещите медици.

Обединихме се около становището да има една здравна каса, за да не настъпи хаос, сподели шефът на Александровска болница доц. Асен Златев. Засега приватизацията на болниците се отлага, докато депутатите не приемат необходимите законови промени, коментира Гайдарски.

Румяна Милева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *