Гайтнър: Банките за развитие трябва да се реформират, за да получат финансиране

Правителството на американския президент Барак Обама иска да гарантира, че многостранните банки за развитие имат адекватни ресурси, но всяко увеличаване на капитала им трябва да бъде обвързано с реформи. Това заяви днес министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър.
Гайтнър отбеляза в изявление, подготвено за среща на високопоставени световни представители по въпросите на финансите и развитието в Истанбул, че оценката на капиталовите нужди на банките за развитие, борещи се с бедността, ще бъде завършена през първата половина на 2010 г.
Трябва да сме напълно уверени, че е необходим допълнителен капитал за кредитните прозорци на многостранните банки за развитие в твърда валута, и че всички нови ресурси ще се управляват добре и ще бъдат използвани ефективно, посочи Гайтнър.
Докато САЩ изглежда подкрепят капиталовите инжекции за Световната банка, други големи страни донори като Италия, Франция и Великобритания са по-слабо ентусиазирани. Франция е на мнение, че банката трябва да събере допълнителен капитал, като увеличи лихвите си по кредити за държавите със средни приходи и нововъзникващите пазарни икономики.
Финансовата криза силно засегна развиващите се държави, предизвиквайки свиване на глобалната търговия, поевтиняване на суровините и рязък спад на паричните преводи на работещите в чужбина.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *