Гайтнър иска да ограничи държавния дефицит до 3% от БВП

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър заяви по време на визитата си в Китай, че американското правителство ще намали огромния си бюджетен дефицит веднага, след като икономиката на страната започне да се възстановява. В края на миналата година Китай се превърна в най-големият кредитор на САЩ и може да бъде силно ощетен от поевтиняването на американската валута и държавни ценни книжа.
Целта на американското правителство ще бъде да ограничи бюджетния дефицит до около 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) в сравнение с очакваните близо 13% дефицит за тази година, предаде Bloomberg. Първото официално посещение на Тимъти Гайтнър в Китай има за цел да заздрави сътрудничество между двете страни за разрешаването на проблемите, свързани с икономическата криза.
Дългът на американското правителство придоби застрашителни размери през последната година и това накара китайките власти да се опасяват за сигурността на своите доларови активи. В случай че САЩ не успеят да реформират своята икономика чрез увеличаване на спестяванията и ограничаване на дефицита по текущата сметка, можем да станем свидетели на нова финансова криза, която ще бъде предизвикана от нестабилността на американската валута.
Китай притежава американски ценни книжа на стойност 768 млрд. долара към март тази година. За фискалната година, която приключва на 30 септември, се очаква държавният дефицитът на САЩ да достигне рекордните 1,75 трлн. долара в сравнение с 455 млрд. долара за предишната година. Тимъти Гайтнър успокои своите китайски колеги, че инвестициите в американски финансови активи са сигурни и американското правителство ще поддържане долара силен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *