Гайтнър: Кредитният рейтинг на САЩ няма да бъде намален никога

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър изрази увереност, че САЩ няма да се плъзнат обратно към рецесия. Въпреки това обаче той не бе особено убедителен за перспективите пред американската икономика, като обяви, че се очаква бавно възстановяване.
В интервю за ABC Гайтнър заяви, че шансовете за W-образно възстановяване и ново връщане към рецесия са по-ниски от който и да било момент от миналата година насам, предава CNBC.
Финансовият министър е категоричен и за това, че не съществува никаква опасност кредитният рейтинг на американските държавни ценни книжа да бъде намален. Така той отговори на поредното изявление на водеща агенция, този път Moody’s, че заради големия бюджетен дефицит и огромния дълг САЩ могат да загубят топ рейтинга си.
„Абсолютно не“, е отговорил Гайтнър на въпроса дали нарастващата задлъжнялост не поставя под заплаха рейтинга. „Това никога не може да се случи на тази страна“.
Според Тимъти Гайтнър вече имало достатъчно доказателства, че американската икономика е на правилния път за борба с кризата. В тази посока той изтъкна икономическия ръст от близо 6 на сто през последното тримесечие на миналата година, както и свиването на безработицата до 9,7 на сто през януари.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *