„Галата“ остана с голяма въпросителна за близкото бъдеще

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) възнамерява да откаже на „Овергаз“ АД издаването на лицензия за „съхранение на природен газ“ в газохранилище „Галата“, става ясно от предварителния доклад на комисията по въпроса. Откритото заседание на комисията за обсъждане на заявката за лицензия на Овергаз беше насрочено за днес, но се отложи в последния момент „поради летните отпуски на членове на регулатора“, както казаха оттам. Окончателното решение ще се вземе след провеждане на открито заседание, т.е. по всяка вероятност през август.
В заявлението до ДКЕВР за издаване на лицензия от Овергаз посочват, че газохранилището в Галата е изчерпано като такова, затова предлагат то да бъде преобразувано в газохранилище. Според графика на Овергаз, това може да стане в рамките на две години, а срокът на лицензията да бъде 35 години, т.е. максималният по закон, с оглед големия размер на вложените инвестиции.
Намеренията на Овергаз са да изградят на мястото на находището в Галата газохранилище с вместимост 1,2 млрд. куб. м газ, т.е. двойно по-голямо от газохранилището в Чирен.
В момента концесия за добив на природен газ в находище „Галата“ има фирма „Мелроуз рисорсиз“ ООД, като страна по договора от името на държавата е Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Концесионният договор, който е за срок от 25 години, изтича през 2026 г. Именно това е основният мотив на работната група от ДКЕВР, разгледала заявката на Овергаз, да препоръча комисията да не удовлетвори искането на газовата фирма.
При изчерпване на газа от находището концесионният договор би могъл да бъде прекратен предсрочно, с цел находището да бъде преобразувано в газохранилище. Още през януари, по време на газовата криза, от МИЕ лансираха идеята запревръщане на ноходищетов газохранилище. Тогава министър Петър Димитров коментира, че първо трябва да се реши въпросът с концесионния договор на Мелроуз и с евентуално искане от тяхна страна да изграждат газохранилище.
По Закона за енергетиката всяка фирма, отговаряща на изискванията, може да подаде заявление за издаване на лицензия на съхранение на природен газ в Галата, коментира казуса зам.-изпълнителният директор на Овергаз Светослав Иванов. По думите му никъде в закона не е указано, че една фирма трябва да извършва добива и съхранението на газа.
Освен това разрешенията за концесии се издават от МИЕ, а лицензиите за съхранение на газ – от ДКЕВР. В тази връзка, според Иванов, МИЕ би трябвало да прекрати концесията на Мелроуз за добив на газ, тъй като той е изчерпан, и тогава желаещата да получи лицензия фирма или фирми (евентуално и Мелроуз), да кандидатстват на общо основание.
От Овергаз допълниха, че според техните експерти в Галата вече са останали само „буферни“ количества газ и ако Мелроуз продължава да ги черпи, то това ще нанесе щети на вътрешната конструкция на находището и то няма да може да бъде преобразувано в газохранилище.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *