Галъп: Едва малко над 1/3 от българите се чувстват щастливи

Около 39% от хората в България се чувстват щастливи, 9 на сто се определят като нещастни, а 47% се поставят някъде по средата. По отношение на щастието през отминаваща година страната ни на последните места в света.

Това показват данните на Световната асоциация „Галъп интернешънъл“ за тази година. Изследването е част от глобалното допитване „Край на годината“ и обхваща 68 държави. Най-щастливи са колумбийците, а най-нещастни – иракчаните.

Общата тенденция за България е за намаляване на дела на негативно отговарящите в сравнение с края на 2014 г. Вероятно 2015 г. е била по-спокойна в очите на българите на фона на по-бурната 2014 и 2013 г.

Въпреки това едва 19% от анкетираните българи са заявили, че са оптимисти за развитието на страната. Само 13 на сто у нас очакват от 2016-а да бъде година на икономически подем.

„2015 година бе бурна за мнозина по целия свят, въпреки че светът остава до голяма степен едно щастливо място“, коментира Жан-Марк Леже, президент на Световната асоциация.

Около 45% от хората по света са оптимистично настроени по отношение на икономическите перспективи за 2016-а, което е нарастване с три пункта в сравнение с миналата година. Най-оптимистично настроени са в Бангладеш, Китай, Нигерия, Фиджи и Мароко. Най-песимистични са в Италия.

Като част от анализа организаторите категоризират страните в света в три групи: проспериращи (Г-7); развиващи се (оставащите държави от Г20 – като изключим тези Г7) и стремящи се – всички останали. Въпреки че нивата на доходите между тези три групи показват огромна разлика, то нивото на щастие, измерено в нетни стойности, във всичките три е подчертано високо: проспериращи – 42%, развиващи се – 59% и стремящи се – 54%.

Все пак надеждата и икономическия оптимизъм варират значително в различните групи. Според глобалното проучване проспериращите нации показват най-ниско ниво на надежда и икономически оптимизъм – нетни стойности съответно 6% и -16%, за разлика от развиващите се страни, които са много по-обнадеждени за бъдещето и далеч по-оптимистично настроени за перспективите пред икономиката – в проценти съответно 50% и 36%. По тези показатели стремящите се нации са в средата между горните две групи – надежда: 29% нетна стойност, и икономически оптимизъм: 16% нетна стойност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *