Гарабед Минасян: Финансовата дисциплина ще ни изиграе лоша шега

Това заяви проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.България не е Швейцария и най-добрата стратегия на страната е да се придържа към макроикономически показатели, които са средни за ЕС, т.е. не бива да се опитваме да избягаме много напред, посочи той.
Според Минасян, правителство демонстрира, че не е много силно в сметките: „Каквото и да направи по отношение на бюджета винаги откриваме някаква хаотичност. Решенията им винаги закъсняват спрямо случващото се на практика. Това показва, че липсва планиране”.Икономистът каза още, че ставащото на финансовите пазари ще има своето отражение и у нас и цените ще се повишат в следствие на световната инфлация.
Според колегата му Колю Парамов последните няколко правителства на България не са показали сериозно отношение към дълга и са пропуснали да се възползват от ниските лихви. „Трябваше да вземем пари, когато лихвите бяха от порядъка на 0,5% и да се разплатим с тези 3 млрд., които останаха от предното правителство. Вместо това реалното стопанство се самоблокира и усещам, че вече попадаме в свредела на Чаушеско, което може да доведе до крайно негативни последици”, посочи той.Според Парамов, държавните ценни книжа, които бяха пуснати преди дни, са много лоша идея, защото „дърпат живи пари от банките, които можеха да отидат в реалния сектор”. „Вместо това тръгваме към рецесия”, посочи икономистът.Той е на мнение, че за банковата система на България няма опасност, тъй като тя няма нищо общо с финансовата криза на Гърция. „Гръцките банки за момента са подсигурени добре. Състоянието на представителствата на гръцките банки у нас не може да бъде влошено от положението в тяхната родина. Същите гръцки банки там дават кредити на 2,5% лихви, а тук – на 7%. Няма основание ние да плащаме 4 пъти по-големи лихви от колкото гърците”, каза Колю Парамов.
Финансистът Емил Хръсев също е оптимист, че кризата която се развива в момента няма да засегне България, тъй като страната ни няма необходимата експозиция и не притежава чак толкова голямо количество американски и европейски книжа.Според него, отливът на преки чуждестранни инвестиции се дължи на самата световна криза, а не толкова на обезценка или надценяване на лева.
„Слава Богу, че в България има сива икономика, защото тя ни спасява от по-дълбока криза. Тя не е черна или криминална. Второто важно перо е домашното стопанство, което не излиза на пазара, не се остойностява и не се отразява като сделка. Да не забравяме и еврата, които пристигат от българите в чужбина. Голяма част от тях не се отчитат и от БНБ не знаят за тях, но само тези, за които знаят, са повече от всички еврофондове взети заедно”, коментира още икономистът.Той посочи още, че стрестестовете на европейските банки са безумна глупост, която не е трябвало да се допуска. „При тях банките се тестват до колко са устойчиви на финансови сътресения, но е много важно какви кризисни параметри ще бъдат вкарани, защото винаги може да се намери още по-мрачен сценарий“.Няма никакво основание да мислим, че банките в България има проблем, категоричен е Емил Хърсев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *