„Гардиън“: Ирина Бокова е фаворит за генерален секретар на ООН

Българката Ирина Бокова е водещият кандидат за поста генерален секретар на ООН на този етап. В момента Бокова е генерален директор на ЮНЕСКО, съобщи британското издание „Гардиън“ в коментар на твърденията в Нова Зеландия, че бившият премиер на страната Хелън Кларк може да се кандидатира за най-високия пост в ООН. В момента Кларк оглавява Програмата за развитие на световната организация. Сегашният премиер Джон Кий заяви, че правителството ще подкрепи Кларк, ако тя реши да се кандидатира за поста генерален секретар на Организацията на обединените нации.

Кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН с мандат от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2021 г. бе издигната официално от българското правителство през юни миналата година. Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, това е „нахалство“ не заради кандидатурата на Бокова, а заради факта, че управляващите вземат важни решения за мандатни длъжности и органи дни преди да сдадат властта.
„На поста генерален секретар на ООН се избират личности с безспорен авторитет и солиден дипломатически опит. Големият международен авторитет, с който се ползва Ирина Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО, дава на България всички основания да представи нейната кандидатура за генерален секретар на ООН“, посочи в мотивите си за избора й тогавашното правителство. „Отзивите на държавите-членки на ЮНЕСКО за работата й като директор са силно положителни, което бе в основата на избирането й по убедителен начин за втори мандат. Ирина Бокова притежава изключително богат професионален опит и изградени лидерски качества като дългогодишен политик и дипломат от кариерата, с доказана компетентност в областта на многостранната дипломация и международните организации като ООН, ЮНЕСКО, ОССЕ, Международната организация на франкофонията“.

Ирина Бокова е била заместник-министър (1996) и министър (1996-1997) на външните работи от Българската социалистическа партия в правителството на Жан Виденов, посланик във Франция и Монако и постоянен представител в ЮНЕСКО от 2005 г. През 2009 г. става генерален директор наЮНЕСКО, а през 2013 г. е преизбрана за втори мандат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *