Генадий Тепкян: НЕК трябва да осигурят финансиране за проекта АЕЦ Белене

„НЕК трябва да осигурят финансиране за проекта АЕЦ Белене”. Това призова Генадий Тепкян, вицепрезидент на Атомстройекспорт, компанията, изпълнител на проекта за АЕЦ „Белене”. По време форума, посветен на ядрената енергетиката във Варна, специалисти от ЕС, Русия и България обсъждат бъдещето на ядрената енергетика.
Генадий Тепкян посочи, че за да бъде поставен първия бетон на площадката на Белене от първи ноември, трябва да бъде осигурено финансирането. Пред участниците, сред които имаше и представители на българските енергийни среди, Атомстройекспорт представи направеното до момента за строителството на бъдещата централа. От руската фирма подчертаха, че действията им са по договори, подписани от България. „АСЕ има висока готовност за изпълнението на проекта, за да може до 7-8години да е готов първия блок”, каза Генадий Тепкян. Руски търговски представители пък влязоха в тона на премиера за антикризисните мерки и подчертаха, че изграждането на Белене е също антикризисна мярка. Техни изчисления показват, че киловат час от бъдещата централа ще струват около 4 евроцента. Към 47 евроцента за киловатчас от слънчеви централи. Руската страна се надява на скорошното провеждане и на търга, който ще определи стратегическия инвеститор на проекта.
В приветственото слово, изпратено от президента Георги Първанов, пък беше подчертано, че с развитието на проекта АЕЦ „Белене” трябва да се побърза, защото интересът към ядрените технологии повишава и цената на новите мощности. Трябва да се запази стратегическия приоритет на ядрената енергетика в електропроизводството, се подчертава още в приветственото слово на президента.
Международен ядрен форум обсъжда бъдещето на българската атомна енергетика край Варна. Организатор е неправителствената организация „Български ядрен форум”.
Над 250 участници от Европейския съюз и Русия се събраха край Варна, за да обсъдят бъдещето на ядрената енергетика. България вижда бъдещето на „Белене” като европейски енергиен проект, беше пък подчертано от името на енергийното министерството. В приветствието от името на министър Трайчо Трайков беше подчертано, че по проекта се водят разговори с партньори от ЕС, САЩ и заинтересовани компании за привличане на стратегически инвеститор. За руските интереси към проекта беше посочено „с малко повече разбиране и гъвкавост от българска и руска страна ще се стигне до общо приемливо решение”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *