Генералният секретар на ООН започна гладна стачка

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун започна 24-часова гладна стачка като протест срещу глада в света, предаде ДПА, цитирана от БЛИЦ.
Новината бе потвърдена от говорителка на ООН в Ню Йорк.
Бан Ки-мун реши да се присъедини към генералния директор на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) Жак Диуф, който направи 24-часова гладна стачка в знак на солидарност с гладуващите хора по света.
Диуф стачкува във фоайето на седалището на ФАО в Рим. Той започна стачката си в петък вечерта и прекара нощта на петък срещу събота на матрак във фоайето на сградата. Той приключи стачката си в събота вечерта.
Очаква се 24-часова гладна стачка да направи и кметът на Рим Джани Алемано. Той ще стачкува в сградата на общината на Рим. Още в средата на тази седмица Жак Диуф беше призовал хората по света да не ядат за 24 часа, за да покажат съпричастност към над 1 млрд. души по света, страдащи от недохранване. Инициативата се организира преди срещата на върха на ФАО, която ще започне на 16 ноември в Рим и ще приключи на 18 ноември. В нея ще участват 60 лидери от страни от целия свят, но без почти никой от ръководителите на Г-8, предаде Франс прес.
„Битката с глада може да бъде спечелена“, заяви генералният директор на ФАО Жак Диуф, призовавайки планетата да увеличи земеделската продукция със 70 процента, за да може да изхрани над 9 милиарда души до 2050 година. Тъй като прагът от 1 милиард души, живеещи в глад, бе преодолян тази година, Диуф прикани държавите да поемат „конкретни ангажименти“ в Рим, отбелязвайки, че необходимите инвестиции в земеделието са 44 милиарда долара в сравнение със сега влаганите в този сектор 8 милиарда долара.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и папа Бенедикт Шестнайсети се отзоваха на поканата, също като бразилския президент Луис Инасиу Лула да Силва, многобройна делегация на южноамерикански и африкански лидери, както и оспорвани личности като президента на Зимбабве Робърт Мугабе.
„Лекари без граници“ отбелязаха със съжаление факта, че лидерите от Г-8, без италианския премиер Силвио Берлускони, няма да присъства на римската среща.
„Това е трагедия, че ръководителите на държавите (от Г-8) нямат намерение да присъстват на срещата на високо равнище“, отбеляза представител на „Лекари без граници“, цитиран от Франс прес.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *