Генслер: Биткойнът е стока, а не ценна книга

Председателят на Комисията по ценни книжа и борси Гари Генслер каза в понеделник, че биткойнът е единствената криптовалута, която е готов да маркира публично като стока, а не като ценна книга, в интервю за CNBC.

Биткойн ще стигне ново дъно, предупреждава крипто трейдър | CryptoDnes.bg

Дебатът за това дали дадена криптовалута може да бъде обозначена като стока, а не като ценна книга, има далечни последици, тъй като финансовите инструменти, които са ценни книжа, могат да бъдат законно продадени на обществеността само ако емитентът се регистрира в SEC и се придържа към строг режим на оповестяване, информира infostock.bg.

„Много от тези токени… инвестиращата публика се надява на възвръщаемост точно както когато инвестира в други финансови активи, които наричаме ценни книжа“, каза той в интервю за Squawk Box. „Много от тези финансови активи, крипто финансови активи имат ключовите атрибути на ценна книга“ и следователно са под юрисдикцията на SEC.

„Някои харесват биткойн и това е единственото, което ще кажа… моите предшественици и други казаха, че те са стока“, добави той, отбелязвайки, че тази класификация дава на Комисията за търговия с фючърси на стоки ключова роля в надзора на пазарите на биткойни.

„В тази страна има два страхотни регулатора на пазара“, продължи Генслер, като твърди, че агенциите имат капацитета да работят заедно, за да осигурят справедливост, прозрачност и защита на инвеститорите на пазарите за цифрови активи.

Цените на дигитални активи като биткойн и етер ETHUSD, +0,67% паднаха значително през последните седмици, въпреки че показаха признаци на стабилизиране в последно време.

Биткойнът е паднал с близо 60% през последните шест месеца, но е нараснал с около 1% през последната седмица, според FactSet.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *