Геополитическите кризи повишават риска от кибератаки

Повишеното геополитическо напрежение в Близкия Изток и Украйна пораждат скок в киберпрестъпността и може да предстоят още атаки, предупреждават експерти по сигурността.

На фона на бруталното насилие на екстремистката въоръжена организация Ислямска държава в Ирак, крехкото примирие между Украйна и проруските сепаратисти, и къкрещото напрежение в ивицата Газа, активистите преминават на фронта на киберпространството, за да правят своите политически изявления, хаквайки правителствени и ключови финансови сайтове, пише CNBC.

„През последната година видяхме огромен скок в обема и сложността на кибератаките по света“, коментира изпълнителният директор на Digital Shadows Алистър Патерсън. „Хакерски групи изскачат из целия свят. Вече всяко значимо събитие от световен мащав се превръща в мишена“, посочва той.

Изследователи в областта на сигурността са установили наличието на серия от атаки, свързани с геополитическите кризи.

В разгара на кризата в Газа през юли хактивисти – активисти, използващи киберпространството, за да протестират, заявиха, че са свалили сървъра на израелската агенция за сигурност Мосад. Други хактивисти обявиха, че са свалили сайта на Борсата в Саудитска арабия миналия месец, заради финансовата подкрепа на страната за „израелските зверства“, според активисткия сайт Hilf-ol-Fozoul.

Заради лесно достъпния хакерски софтуер ядосаните активисти биха могли да причинят сериозни щети сравнително лесно, посочват експертите.

Американските агенции за сигурност проверяват възможността зад кибератакита да стоят правителства на държави.ФБР разследва варианта руското правителство да стои зад хакерската атака над американската банка JP Morganвъв връзка със санкциите, наложени на Москва.

Някои хакери яхват геополитическите конфликти, за да засилят видимостта на своите атаки. Хакерската група Lizard Squad поеотговорностза хакването на мрежата на PlayStation, изпращайки съобщение, че на самолета на президента на компанията Джон Смедли има бомба, отклонявайки маршрута му. В първоначалните си съобщения Lizard Suqad използва обозначението „ISIS”, отнасяйки се до бруталната ислямска групировка, превзела части от Ирак.

Докато честотата на атаките безспорно расте, нарастването на геополитическото напрежение може да породи допълнителна активност по света, ефектите от която обаче ще бъдат по-лоши, предупреждават експерти.

Бившият агент на ФБР Ернест Хилберт посочва, че винаги има опасност хакерите да разкрият дадена информация с цел да навредят на някоя компания, но по-фанатичните престъпници с по-добри умения биха могли да използват информацията по по-опасен начин.

„Ако събереш достатъчно хора срещу един общ враг те ще налеят своите ресурси и ще придвижат атаката на много по-екстремно ниво“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *