Георги Ангелов: Вдигането на здравната вноска е грешно решение

Увеличаването на здравната вноска с 2 процента е много погрешно решение, смята икономистът от „Отворено общество” Георги Ангелов. Според него – по този начин ще се увеличили осигурителната тежест за бизнеса, който и без това е изправен пред множество проблеми. Това ще доведе до още по-голямо увеличаване на безработицата, намаляване на приходите в държавната хазна и в крайна сметка – до удължаване на кризата. Днес стана ясно, че се планира увеличаване на здравната вноска от 8 на 10 процента още тази година.
Ето какво още каза икономистът Георги Ангелов:

Това много ми напомня на Гърция, където всички твърдяха, че трябва да се наливат пари, правителството наливаше пари и накрая фалира. И сега гръцките граждани ще понесат много по-тежка цена, отколкото ако бяха взели мерки навреме. Ако се смята, че здравеопазването е по-важно от другите сектори, просто ще се намалят разходите на другите сектори, като ще се отделят повече средства за здравеопазване. Но да се прехвърля проблемът върху производствения сектор в ситуация, в която той е така тежко ударен, просто е много погрешно. Но ако се смята, че здравеопазването е толкова важно и е по-важно от всички останали разходи в бюджета, просто се намаляват всички останали разходи със 100-200 млн. и тези пари се дават на здравеопазването.

Разбира се, има и други възможности – може да се въведе доплащане с няколко процента да плаща пациентът и така нататък. Има хиляди начини, но все пак основният въпрос е, че голяма част от парите, които влизат в здравеопазването, особено в болничната помощ, изтичат и не се ползват за ефективно лечение. И качеството на нашето здравеопазване въпреки високите здравноосигурителни вноски всъщност, не се подобрява като плод на увеличаването.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *