Георги Ангелов: В България не се съзнава колко по-различен е Планът „Юнкер“ от европейското финансиране

Планът „Юнкер“ е инвестиционен план. Парите няма да се подаряват, а ще се инвестират, като се очаква след това да има възвръщаемост от съответните инвестиции в проектите. В България малко се осъзнава колко по-различен е този план. Това няма да са пари, които правителството ще получава и разпределя. Това каза за „Хоризонт“ в предаването „12+3“ Георги Ангелов, който е старши икономист в „Отворено общество“:

Така популярно нареченият инвестиционен план – Планът „Юнкер“, е нещо много по-различно от средствата, които получаваме по европейските фондове, тъй като парите по тях получаваме безвъзмездно. Мостът, построен на река Дунав при Видин, е проект, в който се инвестира сега и той ще се изплаща в следващите десетилетия чрез таксите, които ще се вземат за преминаване оттам. Точно такива проекти търси този инвестиционен план – проекти с пазарна възвръщаемост. Проекти могат да се предлагат от фирми и институции.

Според Ангелов е много добре, че правителствата, Европейската комисия и Европейският парламент няма да имат думата кои проекти да се финансират:

Проектите няма да се използват по политически поръчки или причини, а ще отиват на база на обективни критерии за тези проекти, които имат най-голяма добавена стойност за обществото. Това е един „междинен“ фонд, който се намира между напълно държавните и частните проекти. Това ще бъде междинната стъпка, подкрепени от ЕК, но ще отговарят на условията, на които трябва да отговарят частните проекти. Ще се запълнят празнините в Европа – липсата на достатъчно инвестиции. В Европа има голяма ликвидност, ниски лихви, но тези средства не отиват към реалната икономика и затова икономическият растеж е слаб. Необходими са такива проекти, които да свързват наличните пари с реалната икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *