Георги Ангелов: 2010 – всичко е в ръцете на правителството

В среда на голяма несигурност като сегашната точни прогнози е трудно да се направят, пише в блога си Георги Ангелов – старши икономист в институт Отворено общество. За да се справим с несигурността, обаче, можем да разгледаме сценарии за развитието на икономиката. Общо взето, има два основни сценария за икономиката през 2010 година – оптимистичен и песимистичен, казва той.

Георги Ангелов допълва: При оптимистичния сценарий възстановяването от рецесията ще стане бързо, икономиката ще отбележи сериозен икономически растеж, безработицата ще започне да спада още през първата половина на 2010 година, а доходите на работещите и приходите в държавния бюджет ще са значително по-високи от планираните.

При песимистичния сценарий нещата не стоят толкова добре – при него възстановяването ще става бавно и колебливо, икономиката няма да отбележи растеж (а може да е в рецесия още една година), безработицата ще продължи да расте през цялата 2010 година, а държавният бюджет няма да има повече средства отколкото досега.

Основният въпрос е какво определя разликата между двата сценария и можем ли да направим така, че да увеличим шансовете да се реализира оптимистичният сценарий. Отговорът е да. В голяма степен вътрешната икономическа политика може да подпомогне случването на оптимистичния сценарий. Ето как:

1. Правителството да изпълни обещанието си и рязко да подобри средата за бизнес и институциите (включително администрация, съдебна система и пр.)

2. Да се поддържа балансиран бюджет и финансова стабилност и да се придвижим напред към членството в еврозоната, за да се намалят рисковете и да се привлекат към България повече инвестиции и кредити с по-ниски лихви

3. Намаление на осигуровките и други реформи на пазара на труда, които да стимулират създаването на нови работни места

4. Бързо уреждане на натрупаните задължения на държавата към частния сектор и промяна на законодателството, така че да не се допускат подобни неща в бъдеще

Колкото повече усилия правителството вложи в реформите, толкова по-сигурно ще бъде, че през 2010 година в България ще се реализира позитивният сценарий. С две думи, 2010 е изцяло в ръцете на правителството!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *