Георги Ковачев: В процес сме на дефицитно харчене

„Към края на месец ноември вече сме с 457 млн. дефицит, което означава, че сме в процес на дефицитно харчене.“ Това предупреди народният представител от КП „Народен съюз“ и член на бюджетната комисия в парламента Георги Ковачев в предаването „Референдум“ по БНТ, цитирайки данни от Министерството на финансите.

„От тази гледна точка ми се иска да слезем на земята и да махнем розовите очила и чак тогава да говорим за икономически растеж“, коментира той.Според финансистът в новия бюджет е заложена доста сериозна сума от 2,100 млрд. лева, които не се знае, за какво са предвидени, тъй като тавана на новия дълг е 5,3 млрд., плащанията към 2016 г. са 1,380 млрд., а предвидения дефицит е 1,8 млрд.лева.По думите му вече се е лансира идеята, че това е свързано със сътресения в банковия сектор, но депутатът изрази надежда този ресурс да влезе в икономиката и в очаквания растеж, а не да се запълват дупки или да се спасяват нови банкови афери.

„Ние от „Народен съюз“ не подкрепихме бюджета, защото смятаме, че философията и на новия и на стария бюджет има един огромен проблем и той се казва разходи“, подчерта Ковачев. И допълни, че сме на почти 40% от максималния размер, който можем да харчим по Закона за публичните финанси, което е тавана и предела на харчовете ни.

Относно данъците експертът предупреди, че рано или късно един нормално работещ парламент трябва да вземе политическото решение и отговорност ставките постепенно да се изравняват с тези в ЕС.Той апелира към управляващите да обърнат повече внимание на съдебната и административната реформа. За съдебната изрази опасенията си, че ако управляващите не съумеят да направят реформата има огромен риск, предвиденият по-голям бюджет в сектора за следващата година да бъде изхарчен напразно от сегашните магистрати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *