Георги Стоев: 3.6% икономически ръст за 2011 е прекален оптимизъм

Икономически ръст от 3,6 % през 2011 г. е много оптимистична прогноза за България, заяви за Дарик икономистът от „Индъстри Уоч” Георги Стоев. Той бе потърсен за коментар да данните от проектобюджета за догодина. Стоев коментира, че този вариант на законопроекта не съдържа никакви буфери срещу евентуално ново задълбочаване на кризата. Той изрази съмнение, че страната ни би могла да емитира облигации. Eто коментара на Георги Стоев за прогнозата за брутен вътрешен продукт от повеч от 77 млрд. лева.

Говорим за очаквано увеличение от около 10 млрд. лв. на икономиката в рамките на една година, което лично според мен е оптимистична прогноза, каза Стоев. На въпрос какви са рисковете пред страната, ако остане този вариант на бюджета, той обясни: „Рисковете са два. Първият е да не се реализира прогнозата за ръст на икономиката така, както е записана, съответно да има обещания за харчене на пари, които да няма откъде да се вземат, както стана тази година. Тогава ще влезем пак в шест месеца тристранни съвети и така нататък. Другият риск е невъзможност да се финансират обещанията чрез бюджетен дефицит. Тоест изчерпване на фискалния резерв до неговия минимум, невъзможност да се получат пари от международните финансови институции за емисия дълг, съответно има едни правителствени обещания, но няма пари за тях и се вкарваме в онзи политически сценарий, в който си говорим за предсрочни избори, протести, вот на недоверие и така нататък.”

В проектобюджета е заложен дефицит от 2,5 % от брутния вътрешен продукт, което не е правилен ход, допъни Георги Стоев. Според него толкова голяма дупка в хазната е твърде близо до максимално позволените по Маастрихтските критерии 3 %. Бюджетното салдо трябва да е нулево в реалистичния вариант и отрицателно до 1,5 % при най-лошия сценарий, каза още икономистът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *