ГЕРБ започва чистка и във финансовия надзор

След смяната на здравния министър и шефката на НЗОК дойде ред управляващите да сменят и ръководството на Комисията за финансов надзор. Това става ясно от приетите на първо четене промени в закона за Комисията за финансов надзор. Депутатите от ДПС и БСП се обявиха против този законопроект. Очаква се при гласуването му в парламента той да бъде подкрепен от народните представители от ГЕРБ (вносителите), СДС и Атака. По всяка вероятност до месец той ще бъде приет от народното събрание, като две седмици по-късно надзорът ще бъде оглавен от новото ръководство.
Кандидатури под въпрос Все още не сме обсъждали кандидатури за шефското кресло на КФН, каза за в. Пари зам.-председателят на икономическата комисия Стоян Мавродиев. По думите му обаче екипът, който ще оглави КФНq трябва да е от хора професионалисти, които имат солиден опит зад гърба си. Неофициално за председател на надзора се спрягат имената на различни бивши и настоящи банкери.

Преосмисляне Членовете на икономическата комисия бяха единодушни, че между първо и второ четене на законопроекта трябва да се смекчат завишените изисквания към професионалните качества на новите членове на комисията. Според сегашните предложения новите членове на комисията трябва да имат поне 5 години опит в компания от финансовия сектор или да са работили в държавния сектор и сферата на икономиката и финансите. Според Драгомир Стойнев от „Коалиция за България“ подобни изисквания нямало дори и за подуправителите на БНБ. Той уточни, че тази точка в законопроекта е лобистка.

По-малко – по-добре Освен смяната на ръководството на КФН от ГЕРБ предлагат да се намали броят на членовете на комисията от 7 на 5. Както досега, ще има председател и трима зам.-председатели, отговарящи за застраховането, пенсионните дружества и капиталовия пазар. Новост ще са функциите на петия член, който ще съдейства за защитата на потребителите на финансови услуги, ще следи за стабилността на пазарите и наличието на системен риск. Техният мандат също се намалява от 6 на 5 години. Други промени в проектозакона предвиждат да е ясно кой е реалният собственик на дадено застрахователно, пенсионно дружество или посредник. По думите на Стоян Мавродиев, ако тази собственост не може да се установи, КФН не трябва да издава лиценз.
Критики Сред мотивите за промяната на закона е слабата координация между КФН и БНБ, както и лошата комуникация с Българската фондова борса и Централния депозитар, каза Мавродиев. Другите забележки са за неадекватния анализ на пазара и допускането на системен риск, както и неадекватна защита на потребителите на застрахователни услуги.
В проектозакона е записано да има по-добра координация между надзора, ДАНС, МВР и КЗК. Вносителите също така предлагат таксите, които събира КФН, да бъдат регламентирани в тарифа, която да бъде приета от Министерския съвет.
 

pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *