ГЕРБ и АТАКА проводници на генно модифицираните храни у нас?

ГЕРБ и АТАКА са парламентарните агенти на американската индустриална империя „Монсанто“, която години наред успешно налага пазара на генно модифицираните организми (ГМО). Това заяви Илия Цонев от научната асоциация на пчеларите, пред Дарик радио. В момента те работят за промяна на закона, който трябваше да забрани ГМО в България, уточни той. Според него законът трябва да не допуска вкалването и отглеждането на ГМО-растения у нас. Всъщност голямото лоби на „Монсанто“ е в Европейския парламент, допълни Цонев.
Една от предполагаемите причини за намаляването на пчелите в световен мащаб са ГМО, каза още пчеларят-учен. По думите му в САЩ популацията на медоносното насекомо е намаляла с 1/3. В България има сигнали за изчезване на пчелни семейства във Видинско и Ломско, които са близо до границата с Румъния, а в северната ни съседка засаждането на ГМО е разрешено, например такава соя, уточни Цонев.
За срам на научната ни общност, у нас има специалисти с лош морал, които подкрепят корпоративните интереси на „Монсанто“, заяви магистърът по овощарство Валя Божкова. Как няма да я подкрепят, като самата „Монсанто“ финансира разработките им, допълни Илия Цонев.
В момента американската компания набира персонал за България, каза още Божкова. Тя бе категорична, че гените не са гердан, от който да клъцнеш оттук-оттам, да си го пренаредиш и да си действа, както ти си искаш. Магистърът по екология Недка Инджова пък предупреди за потенциалната опасност от ГМО, като изрази мнението, че биологията не е математика, където 2 плюс 2 е равно винаги на 4; в биологията 2 плюс 2 може да е и 5, понякога дори 100.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *