ГЕРБ умува дали да мести парламента

ГЕРБ обмисля да промени мястото на пленарните заседания на депутатите, стана ясно след председателския съвет на НС, научи Дарик от участници в него. Те да се провеждат в зала „Света София” в сградата на площад Александър І, а в пленарната зала, където сега се гласуват законите, да се правят само тържествени заседания, е идеята на управляващите. Предстои дискусия с експерти доколко ремонтът на тази зала ще струва по-малко отколкото да се построи нова в двора на бившия партиен дом, каквато идея имаха предишните управляващи, но така и не реализираха.

Причина за подновяването на дискусията по въпроса са неудобствата, които изпитват избраниците – кабинетите им са в сградата на площад „Александър І”, повечето от комисиите също заседават там, а пленарните заседания са в сградата на площад Народно събрание. Така според ГЕРБ се губи излишно време в изминаване на разстоянието от едната до другата сграда. Управляващите са на мнение, че сградата, където се състоят заседанията сега, може да стане музей.
Междувременно в НС беше внесен отчетът за изпълнението на бюджета на парламента за миналата година. 2,5 млн. лв. са похарчени за командировки на депутати и служители, сочат данните от него. Според отчета НС е реализирало сериозни икономии.
От заплати са спестени 263 000 лева. 164 000 лева са икономиите от удръжки за „неизвинени” отсъствия от пленарната зала. 66 000 лева са събраните пари от отсъствия от заседания на комисии. В документа са отчетени икономии от близо 800 000 лева от неизплащане на допълнително възнаграждение при реализиране на приоритетни за страната задачи. Близо 287 000 лева са спестени от заплати на служителите в парламента.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *