ГЕРБ черпи с вафли и кафе – така се правят избори в България

Секциите не стигаха, хиляди хора не успяха да пуснат бюлетината си, казва Красимир Кънев, председател на Българския Хелзинкски Комитет (БХК). Кънев потвърждава информацията, че необичайно многобройните застъпници, често по няколко души от партия, са пречели на демократичното гласуване. В София например застъпници открито говорели за своите политически пристрастия непосредствено до стоящите на опашка избиратели и често се навъртали около стаята за гласуване.
Да „дежуриш“ до тъмната стаичка
Законът го забранява, но в Банско и Разлог в самите секции присъствали и кандидати. Някои от тях невинно обяснявали, че минават да проверяват “как вървят нещата”. В Добринище пък никой не контролирал застъпниците, които влизали и излизали в секцията след започване на преброяването. А представители на ГЕРБ носели вафли и кафе на комисията.
Застъпниците от ГЕРБ и РЗС в Дупница като бройка надхвърляли позволеното. В една секция точно до урната бдял застъпник от ГЕРБ, който взимал бюлетините от ръцете на хората, давал ги за втори печат и лично ги пускал в урната. Пак в Дупница в секцията едновременно нахлували по 40-50 избиратели, понякога с деца, а вътре вече пребивавали над 20 застъпника плюс 9 члена на комисията. Тоест, в определени моменти поради лошата организация се събирали по 70-80 човека.
Да не говорим, че в същата секция през цялото време застъпници „дежурели“ между тъмните стаички и комисията, за да помагат при „координирането“. Координиране на какво точно? – питат се правозащитниците.
Ако не гласуваш правилно, си безработен!
Миньорите в Бобов дол пък били принуждавани да гласуват за “Лидер”, твърдят местни хора. Сплашвали ги, че ако не гласуват както трябва, в понеделник изобщо няма смисъл да идват на работа. От Кюстендил съобщават за някакъв мъж, който „придружавал“ и „инструктирал“ голяма група  хора как да гласуват. При председателя на комисията на същата секция често идвал и един от кандидатите. Двамата водели дълги, поверителни разговори. В Банско, Разлог и Добринище някои партии успели „да се уредят“ с повече от допустимата бройка представители в секционните комисии. В една от комисиите ГЕРБ участвал с цели четирима души.
Хиляди избиратели трябвало да се приберат у дома, без да са си пуснали бюлетината. Правозащитниците твърдят, че тези хора са отписани неправилно от списъците. В много случаи няма никакво основание за твърдението на секционните комисии, че настоящият адрес на гласоподавателя бил извън страната, тоест – човекът не отговарял на изискванията за уседналост.

 Антоанета Ненкова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *