Гергов отрича да е продал „Слънчев ден“

„Не съм продал „Слънчев ден“, на този етап няма такова нещо“, заяви Георги Гергов, собственик на курортния комплекс край Варна. Гергов отрече тиражираната информация, че е в чужбина и заяви, че е в България.
Това съобщиха от преесслужбата на Международния панаир Пловдив. Повод за изявлението на Георги Гергов са публикации в електронни медии, според които вече се финализира сделката за един от най-елитните туристически обекти по българското Черноморие.
Според медиите бизнесменът се е разделил с комплекс «Слънчев ден“ и спешно е отлетял за Люксембург, за да финализира сделката. Сайтът твърди, че новите собственици са чужденци.
Гергов навлезе в туристическия бизнес през 1999 г., по време на правителството на Иван Костов. Чрез скандална «работническо мениджърска” приватизация той придоби пловдивския хотел «Санкт Петербург” за смешните 1, 58 милиона долара. Половин година по-късно 55% от «Слънчев ден” са приватизирани за 8 милиона лева от едноличния търговец «Ем Ем консулт – Емил Касабов”. Нещата си идват по местата малко след това, когато собствеността на тези 55% минава от Касабов към три фирми, две от които са «Контракт плюс“ на банкера Емил Кюлев и «Гергов“ АД. Сделката е финансирана от «Росексимбанк”, банката на Емил Кюлев, който пък е кумец на Гергов. 10 години по-късно Емил Кюлев е покойник, а «Слънчев ден” АД е 55% собственост на «Съни тур” и по 20% на Тодор и Цветелин Гергови. «Съни тур” пък е 100% собственост на баща им Георги Гергов. Останалите 5% са разпределени между група физически лица. Дружеството е собственик на ред апетитни имоти в цялата страна. То притежава 19,23% в «Търговски дом ” АД – Варна, компанията, която гради варненския ЦУМ. Още по-интересно е, че в момента «Слънчев ден” АД е мажоритарен собственик с 53,513% на «Стария Пловдив” АД, дружество, което в момента притежава 80% от парк-хотел «Санкт Петербург”. Другите почти 20% от хотела са пак у боса Георги Гергов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *