Германия връща златни запаси в страната

Германия продължава да връща златото си от хранилища в чужбина и към 2020 година половината от златните й запаси ще са на нейна територия.Това заяви президентът на германската централна банка – Бундесбанк – Йенс Вайдман в интервю за медийната група „Функе“, цитиран от ТАСС и БТА.

„Ние спазваме график“, отбеляза Вайдман.Според думите му от 2013 година в хранилището във Франкфурт са върнати от чужбина 366 тона злато на стойност 11,5 милиарда евро. Така в страната вече се намират 1,4 хиляди тона или 41,5 на сто от златните запаси, допълни централният банкер на Германия.

„Бундесбанк връща златото в странане защото се съмнява в надеждността на чуждестранните партньори“, коментира преди време Вайдман. Тези стъпки се правят по силата на концепцията, утвърдена в началото на 2013 година.

Във Франкфурт са на мнение, че практиката скъпоценният метал да се държи в чужбина усложнява процеса на проверката и инвентаризация.

Златните запаси на Германия са в обем 3,4 хиляди тона и савторите в света след американските. Германия започва да трупа златни резерви през 1951 година.Тогава властите купували скъпоценния метал в Ню Йорк, Лондон и Париж. Именно там те оставяли запасите си по съображения за сигурност, припомня ТАСС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *