Германия даде втори мандат на Меркел

Германските гласоподаватели дадоха нов мандат на канцлерката Ангела Меркел, чиято партия Християндемократически съюз (ХДС) в съюз с Християнсоциалния съюз (ХСС) печели 33,5 процента от гласовете на днешните парламентарни избори и ще може да състави коалиция с предпочитания си партньор – либералите.
Това сочат екзит полове на телевизиите А Ер Де и Це Де Еф, цитирани от световните агенции, съобщи БТА.
На второ място са социалдемократите с 22,5 процента, следвани от Свободната демократическа партия – либерали (СвДПЛ) с 15 процента, партия Левите с 12,5 процента и зелените с 10,5 процента.
Според А Ер Де тези резултати дават на ХДС/ХСС и СвДПЛ общо между 320 и 324 места в 598-местния парламент. В момента Германия се управлява от широка коалиция между консерваторите и социалдемократите. За последен път Германия е била управлявана от десноцентристко правителство в периода между 1982 и 1998 г., когато канцлер беше Хелмут Кол.
Очаква се подобно правителство сега да намали ролята на държавата в икономиката, отбелязва Ройтерс. Смята се също, че Меркел и либералите от СвДПЛ ще работят за отпадането на съществуващ закон за закриването на атомните електроцентрали в Германия през следващото десетилетие.
Във външната политика една десноцентристка коалиция ще работи по-енергично за блокирането на стремежа на Турция да се присъедини към ЕС. Ангела Меркел подкрепя идеята за „привилегировано партньорство“ с Турция, но не и нейно пълноправно членство в ЕС, посочва агенцията.
Водачът на Германската социалдемократическа партия Франк-Валтер Щайнмайер призна, че Ангела Меркел и съюзниците й от Свободната демократическа партия са спечелили днешните избори за Бундестаг в Германия. „Това е горчива загуба. Очаква ни нова роля – на опозиция“, добави Щайнмайер, който в досегашната коалиция на канцлера Меркел бе министър на външните работи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *