Германия е против допълнително финансиране за гръцките банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) среща съпротивата на Германия за отпускането на допълнителна спешна финансова помощ на гръцките банки, споделят пред Ройтерс лица, запознати със случващото се. Това увеличава натиска върху Атина по-бързо да се съгласи на удължаване на спасителната програма в замяна на реформи.

След като в понеделник разговорите между Гърция и кредиторите от еврозоната се провалиха, днес членовете на Управителния съвет на ЕЦБ ще оценяват колко дълго страната може да получава подкрепа за слабите банки, от които продължават да изтичат депозити.

Въпреки че най-вероятно ЕЦБ няма да понижи тавана върху Програмата за спешна ликвидна подкрепа (ELA), от която се възползва Централната банка на Гърция, евентуален отказ за неговото увеличение определено ще бъде лоша новина за гръцките банки. Те са напът да използват всички 65 млрд. евро, отпуснати по линия на ELA досега.

Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман, който предупреди да не се злоупотребява със спешното финансиране и да не се финансира индиректно Гърция, ще се придържа към тезата си по време на днешното заседание на УС на ЕЦБ, твърдят източниците на агенцията. И други членове са на подобно мнение.

Освен това централните банкери ще настояват гръцките банки да не използват ELA, за да увеличават вложенията си в краткосрочни гръцки държавни ценни книжа, тъй като това се възприема като непряко парично финансиране на държавата.

Ако Атина не се съгласи да удължи спасителната си програма скоро, пълното използване на средства по линия на ELA ще постави гръцките банки в неудобна ситуация. Може да се стигне до въвеждането на капиталови ограничения, които да възпрепятстват вложителите да теглят средства, посочват още източниците, пожелали анонимност.

Висш гръцки банкер коментира пред Ройтерс, че само в четвъртък и петък миналата седмица около 500 млн. евро са били изтеглени от гръцките банки. В понеделник е имало успокоение сред вложителите, но отливите са се ускорили във вторник, след като в понеделник вечерта преговорите се провалиха, разкрива още банкерът.

Като цяло не се знае дали ЕЦБ ще публикува становище след срещата следобяд. Докато на централните банкери не им се иска да затягат кранчето, което държи Гърция на повърхността, те все пак са на мнение, че възможността гръцките трезори да използват още средства, може да се окаже проблем.

Главният икономист на ЕЦБ Питър Прает посочи, че финансирането от ELA е само за краткосрочни нужди, докато гуверньорът на Австрийската централна банка Евалд Новотни смята, че ЕЦБ трябва да рестартира директното финансиране, ако Атина постигне споразумение с тройката за удължаване на програмата.

Чувството за безизходица се увеличава. Финансовите министри на еврозоната дадоха на Атина време до края на седмицата да поиска удължаване или ще изгуби финансовата подкрепа, когато спасителната програма изтече в края на февруари.

Ако ЕЦБ отмени цялото спешно финансиране за гръцките банки, както заплаши Кипър през 2013 г., няма да остави друг избор на Атина освен да постигне нова сделка с международните си кредитори или да фалира. Но ЕЦБ не е склонна да предприеме подобен ход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *