Германия и Русия с обща граница

Путин и Шрьодер уредиха газопровод под Балтийско море

Полша бясна, че тръбата я заобикаля, критикува Берлин

Германия и Русия се сдобиват с обща граница, коментира „Дойче веле“ по повод подписването на договора между двете страни за строеж на газопровод под Балтийско море. Тръбата ще свърже Германия и Русия и по нея ще се пренася газ за Западна Европа. Руският президент Владимир Путин пристигна вчера в Берлин, за да се срещне със своя приятел германския канцлер Герхард Шрьодер и да финализира сделката.

Десет дни преди изборите в Германия се дава ход на проект със стратегическо значение. Той е в основата на зараждащия се енергиен съюз между Москва и Берлин. Под споразумението се подписват руската компания „Газпром“ и германските E.ON Ruhrgas и BASF Wintershall в присъствието на Шрьодер и Путин.

Проектът за построяване на Северноевропейския газопровод е на „Газпром“, като се предвиждат миноритарни дялове за двете германски компании. Газопроводът е на стойност 2,5 млрд. евро и трябва да бъде готов през 2010 или 2011 година. Той ще е с дължина 1189 км и по него ще се пренася газ от Виборг в североизточната част на Русия (близо до Санкт Петербург) до Грайфсвалд в Северна Германия. Оттам газта ще бъде изнасяна за почти цяла Европа, а Германия ще удовлетвори една трета от своите нужди от природната суровина.

С новия газопровод се заобикалят съществуващите в момента маршрути през Полша, Украйна и Беларус. Според експерти така Германия и Русия ясно показват, че не искат тръбата да минава през трета страна като Беларус, Полша, Украйна или Словакия. Така двете държави не само ще икономисат от плащане на транзитни такси, но ще предотвратят опитите за евентуално спиране на „синия поток“. Наскоро по този начин Беларус се опита да изнудва „Газпром“, като заплаши, че ще спре газта.

А освен това изведнъж ще се окаже, че Русия и Германия се сдобиват с нова обща граница. Споразумението веднага предизвика гневната реакция на Полша. „Не е хубаво, ако един член на ЕС и още повече значителна държава като Германия води такава политика през главата на Полша и на Евросъюза“, каза президентът Александър Квашневски. Полша се оказа „обидена“, че по настояване на Русия е заобиколена. Отношенията между Москва и Варшава се влошиха значително напоследък заради серия от побои над дипломати и в двете страни.

Според анализаторите до известна степен с проекта Русия наказва бившите съветски републики, които се опитват да създадат „алтернативен център на влияние в постсъветската територия“.

Споразумението показа, че Германия за пореден път става „врата към Запада“ за Русия. Близките контакти на бившия канцлер Хелмут Кол с руските президенти Михаил Горбачов и Борис Елцин, също както и дружбата на Шрьодер с Путин са само видимата част на това партньорство. Русия е ценен съюзник в зараждащото се стратегическо и икономическо съперничество с Китай и Азия. Самата визита на Путин в Берлин в навечерието на изборите се тълкува като рамо за Шрьодер. Лидерът на ХДС Ангела Меркел, която говори малко руски и е живяла в ГДР, не се отнася толкова благосклонно към връзките с Русия. Тя отправи критики към Кремъл за спазването на човешките права в Чечения и за процеса срещу шефа на ЮКОС Михаил Ходорковски. Но като вероятен бъдещ канцлер тя ще трябва да провежда по отношение на Русия балансирана политика. Меркел дори поиска среща с Путин, докато е в Германия. След разговора руският президент се отправя към Гърция, където ще се срещне с гръцкия премиер Костас Караманлис в Солун, където ще обсъди петролопровода Бургас-Александруполис, и ще посети руския манастир „Св. Пантелеймон“ в Света гора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *