Германия – меката на употребяваните автомобили

Да си кажем честно – ако ще се купува употребяван автомобил, то най-добре предишният му собственик да е бил германец. Затова никого не учудва факта, че европейците предпочитат все по-често да купуват употребявани автомобили именно от най-големия пазар в Европа – Германия. Страната е известна с големия избор на модели втора ръка, постоянното им обновяване и не на последно място – състоянието им. Защото ако типичният французин например прибягва до смяна на автомобила средно на десет години, типичният германец подменя машината в гаража си средно на пет години, което осигурява на търговците на втора ръка коли още и още модели за продажба.

Растеж, растеж и пак растеж

Затова и все повече клиенти от съседните страни на Германия отправят поглед към пазара й за употребявани коли. Дори и скандинавците започват все по-често да пътуват на юг, за да се сдобият с използвано немско возило. По-големият интерес от страна на чуждите купувачи отчитат и търговците. Според данни на германския сайт за продажби на коли Autoscout24 през миналата година 18 процента от предлаганите употребявани автомобили са били продадени в чужбина, което е с 3 процента повече от предходната. Експерти от бранша са единни: това е само началото и тепърва търсенето ще нараства.

Според Зигфрид Треде, експерт от германска организация за наблюдение на автомобилния пазар, по-малко закупените нови автомобили в засегнатите от кризата европейски страни води логично и до по-малък брой употребявани на местните пазари. Ето защо липсата трябва да бъде попълнена от някъде. В случая от Германия. „Това ще доведе и до по-голямо търсене в Германия“, казва той. По този начин според него цените „леко ще се стабилизират“, т.е. повишат.

Но не за всички модели: който се интересува от малко използваните среден или висок клас коли, ще може и в следващите месеци да разчита на по-ниски цени. „Ценовите промените изключват тези автомобили“, казва Треде. Според експерта в тези категории цените са от пролетта на 2013 под сериозен натиск заради сериозното количество сменени автомобили в този период. „Така например, ако някой автомобил от тази категория не е в идеален вид например или е с по-голям километраж, бива продаван със сериозна отстъпка“, коментира той. Лошо за продавачите, но полезно за клиентите.

От половин до милион годишни продажби в чужбина

Ето защо и през 2013 година германските власти отчитат близо 7 милиона сделки с употребявани автомобили в страната. Но в тях не се включват продажбите извън Германия, които е трудно да бъдат преброени. Така например според германската статистическа служба половин милион употребявани превозни средства – от малки коли до каравани са били изнесени извън страната. „Минимум два пъти повече са“, казват обаче експертите от бранша.

Автомобилите най-често се изнасят от компании тип rent-a-car – прехвърлят ги на дъщерните си дружества в чужди страни, които от своя страна ги продават. Друг път за употребяваните автомобили е през самите им производители, които ги пласират през собствените си канали в чужбина. Разбира се, стандартният метод от търговец на търговец също е все още често срещан.

Но освен няколко годишните запазени среден и висок клас автомобили, се търсят и по-стари и евтини возила. Така например за Източна Европа заминават най-често коли с изминати над 100.000 километра, на които германците не обръщат голямо внимание. Покупката на подобни автомобили е особено честа в страни като Полша, Румъния и Унгария. Но дали увеличаващото се търсене и в този клас ще повиши и цената, този въпрос засега е без отговор.

Празни щандове

Заради нарастващото търсене в чужбина обаче все повече продавачи на стари автомобили в Германия започват да изпитват трудности да попълнят „щандовете си“. Дори лизинговите компании не помагат, защото заради кризата повечето хора предпочитат да си удължат кредита вместо да сменят автомобила с нов. Затова и лизинговите дружества в страната имат и по-малко нови продажби и съответно по-малко сменени автомобили. Намаленото предлагане със сигурност ще се отрази по някое време и на цената, категорични са експерти.

Има и още един важен фактор, опредлящ цената на автомобила втора употреба – откъде се купува. Така например търговците в страната отчитат най-ниски цени в Северна и Източна Германия, докато в Бавария и Баден-Вютенберг например цените са доста по-високи. „Разликите могат да достигнат до 26.5 процента или от 14.101 евро до 17.834 евро за сравним модел“, обяснява Кристиан Маас, говорител на онлайн портала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *