Германия, новият валутен злодей

В доклада се казва, че излишъкът по текущата сметка на Германия е 6.3% от БВП. В Холандия той е дори по-голям, 9.5 на сто. Въпреки това страните в Северна Европа продължават да се придържат към фискална политика на строги икономии, които свиват вътрешното търсене.
Стабилизационните фондове, новите инструменти на ЕС за ограничаването на дисбалансите в рамките на еврозоната са „асиметрични“ и не отделят достатъчно внимание на страните с големи и устойчиви външни излишъци като Германия „.
Докато еврозоната като цяло е балансирана, режимите на строги икономии в южните държави, при липсата на стимули в северните икономики, водят до свиване на потреблението и производството и забавят глобалния растеж.
Според министерството на финансите на САЩ, страните с излишъци в еврозоната имат пространство за фискално стимулиране, но отказват да вземат мерки, въпреки многократните обещания от лидерите на ЕС за насърчаване на растежа.
„Те все още нямат никакви конкретни предложения, които могат да доведат до дългосрочни резултати.“
Големият излишък на Германия е в рязък контраст със ставащото в Азия. Китай „частично успя да намали зависимостта си от износа, за генериране на растеж“ и сви излишъка по текущата си сметка до 2.6% от 10.1% през 2007 г.
Въпреки че юанът остава „значително надценен“, Китай ограничи трупането на резерви, което позволи на местната валута да поскъпне с 40% в реално изражение от 2005 г. насам. За това допринася и двуцифреният ръст на заплатите в страната.
Данните на финансовото министерство показват, че Германия е изпреварила Китай като основен  източник на дисбаланси в световната търговия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *