Германия отново ще издава инвестиционни гаранции за български проекти

Германия вади България от черния списък за инвестиции и ще възстанови гаранциите си за капиталовложения у нас. Това стана след като случаят „Цемеко“ беше разрешен вследствие на тежки петгодишни тежки преговори, съобщи германското Министерство на икономиката и енергетиката.

„Федералното правителство и правителството на Република България приветстват постигането на съгласие между двете страни за решаването на открит икономически въпрос, който засяга федералните инвестиционни гаранции за проекти в България. Като резултат Германия отново ще може да разглежда в бъдеще заявления за поемане на инвестиционни гаранции за България. По този начин създаваме предпоставки за още по-задълбочено икономическо сътрудничество между нашите страни”, се казва в съобщението.

След блокирането на проект за изграждане на инсталация за производство на цимент в Кремиковци по проекта „Кльостерс-Цемеко“през 2009 г., германското министерство на икономиката е изплатило обезщетение по инвестиционната гаранция за компенсиране участието на германската компания, се казва в съобщението без да се уточнява конкретната сума. По-късон обаче Германия предяви претенции към страната ни за възстановяване на средствата и спря да издава гаранции за германски инвестиционни проекти в България. Спорът между двете страни продължи близо пет години, а разрешението му дойде при управлението на служебното правителство, което по неофициални данни, е успяло да намали два пъти претендираната сума и да я редуцира до 2 млн. евро.

„Възстановяването на инвестиционните гаранции е резултат от съгласието на двете правителства за приключване на регресните преговори по инвестицията „Кльостерс-Цемеко“. Постигнатото съгласие ще допринесе за бъдещо подобряване на инвестиционните отношения между двете страни”, се казва още в съобщението на германското Министерство на икономиката и енергетиката.

Надеждите са с постигнатото съгласие притокът на капиталовложение от германски компании в България да се увеличи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *