Германия предизвика пореден трус на финансовите пазари

Решението на властите в Германия да ограничат спекулациите с някои финансови инструменти чрез забраната на търговия „на късо“ с тях предизвика силни движения на финансовите и валутни пазари през последните часове. В резултат на това еврото отново потъна, златото и петролът отстъпиха позиции.
С решение на регулаторните органи в Германия бяха забранени късите продажби на акции на десетте водещи банки в страната, на правителствените облигации и на свързаните с тях суапове за защита от необслужване на дълга за срок до 31 март 2011 година.
Това решение бе прието с неодобрение от пазарите, тъй като е самостоятелно и не е съобразено с партньорите на Германия в Европейския съюз. Според някои оценки подобен едностранен акт би имал по-скоро негативен ефект, отколкото е вероятността за успоковане на ситуацията.
Някои специалисти посочват това действие като знак на отчаяние и сигнал за сериозна слабост на Германия, предава Ройтерс. Обяснението на регулаторите в страната е, че действията се предприемат „заради необичайната волатилност в цената на правителствените облигации в еврозоната“.
След Германия, подобни мерки може да въведе и Австрия, която обаче обяви, че ще се търси дискусия на ниво Европейски съюз. „Намерението ни е да сложим този въпрос в дневния ред на срещата на финансовите министри в петък, като целта е забрана на късите продажби в ЕС“, коментира вчера представител на австрийското финансово министерство за FT.
За момента най-губеща от случващото се е единната европейска валута, която се срути до ново четиригодишно дъно под 1,22 EUR/USD късно вчера. Това се обяснява с пренасочване на залозите на спекулантите от забранените за къса търговия активи към залози срещу еврото като цяло.
„Хората, които се страхуват да залагат срещу активи от ЕС заради опасения за регулаторна намеса биха пренесли залозите си срещу еврото, тъй като при него няма ограничения за търговия на късо“, коментира за CNBC Дариуш Ковалчук от SJS Markets в Хонконг.
Тази сутрин еврото поевтиня значително, падайки до 1,2171 EUR/USD в азиатската търговска сесия. Спрямо йената бе отчетено отстъпление до 111,72 EUR/JPY.
В резултат на случващото се петролът продължи да отстъпва позиции и след като вчера бе достигната най-ниската цена от септември миналата година досега, днес котировките потъват с още 0,8 на сто до 68,86 долара за барел.
Златото пък изгуби над 1,1 на сто във вчерашната търговия и днес се търгува по 1 214 долара за тройунция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *