Германия прие закон за наемане на квалифицирана чуждестранна работна ръка

Германия прие за първи път в историята си закон за наемане на квалифицирана чуждестранна работна ръка, тъй като е изправено пред проблема със застаряването на населението. Това съобщиха световните медии.

Резултат с изображение за ГЕРМАНИЯ ПАРЛАМЕНТ

Темата е обект на яростно обсъждане в контекста на засилващите се антимиграционни настроения. Наблюдатели изтъкват, че текстът може да претърпи промени в парламента. Новият закон предвижда граждани от страни извън ЕС, които разполагат с необходимата за Германия квалификация, да получат разрешително за престой от 6 месеца, за да си намерят работа. През този период те трябва да разполагат със собствени средства за издръжка и да докажат достатъчно добро ниво на владеене на немски език. Те няма да имат право на никакви социални помощи, като разрешителното за престой ще бъде удължено, ако си намерят работа.
Германия възнамерява по този начин да наеме служители в стратегически сектори като информатиката, информационните технологии, както и хора за работа в кухните и за грижи за възрастни хора. Липсата на квалифицирана работна ръка е особено осезателна в малките и средни предприятия, които са „сърцето“ на германския икономически модел. Според експерти от университета в германския град Констанц и Федералната агенция по заетостта страната е изправена пред застаряване на активната работна сила и ще има нужда до 2050 година средно годишно от 400 000 работници от страни извън ЕС. Работодателите настояват тази имиграция да бъде улеснена, тъй като недостигът на квалифицирана работна ръка се е засилил през последните години поради силния растеж, информира blitz.bg.
В същото време Федерацията на германските синдикати изказа резервите си относно текста, страхувайки се, че той ще предизвика дъмпинг върху заплатите и експлоатация на чуждестранната работна ръка. За първи път Германия ще приеме подобен закон. Според данни на ООН 14,9 процента от хората там са родени в чужбина, но Германия се въздържа да се възприема като страна с висока имиграция. От 60-те години на миналия век Германия е приела много чужденци от Турция и Гърция, които да работят в заводите, но те са били възприемани като „поканени работници“, призвани да се върнат в родните си страни. Всъщност много от тях са останали с децата и внуците си. Според официални данни безработицата в Германия през ноемвли е била на рекордно ниското равнище от 4,8 на сто, но броят на незаетите работни места е бил 807 000.
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *