Германия призовава еврозоната за нови бюджетни закони

Германското правителство ще притисне другите страни от еврозоната да приемат свои собствени версии на Закона за балансиран бюджет на Германия. Това е част от пакета от реформи за стабилизиране на финансовите пазари.

Миналата годинаГермания направи промени в Конституцията, които забраняват на федералното правителство да има бюджетен дефицит от повече от 0.35% от брутния вътрешен продукт до 2016 г.
Волфганг Шойбле, германският финансов министър, работи върху пакетотреформи за проблемните страни, който ще представи в петък на първото заседание на работната група, създадена, за да подпомогне по-тясното икономическо сътрудничество в ЕС.
Финансовите министри на еврозоната ще заседават днес, за да обсъдят спасителния план на ЕС и МВФ за 750 млрд. евро, който не успя да предотврати поевтиняването на еврото.
Едно от предложенията на Шойбле ще бъде другите страни от еврозоната да приемат фискални ограничения, подобни на тези в Германия, заяви представител нанемската администрация. Спадът на еврото може да даде тласък на реформите, предложени от Берлин, които биха били немислими само допреди шест месеца.
Много правителства обаче може да се възпротивят на идеята за въвеждането на фискална дисциплина по примера на Германия, защото законът не прави разлика между основен дефицит и недостиг, натрупан от слаб икономически растеж.

Financial Times

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *