Германия разширява програмата за насърчаване купуването на нови коли

Германия взе решение да разшири програмата си занасърчаванепредаването на стари автомобили за скраб и купуването на нови до 5 милиарда евро, тъй като предизвика небивал интерес.
Програмата е част от пакета икономически стимули на стойност 50 милиарда евро, които правителството прие миналата година. Програмата за старите автомобили ще продължи до 31 май и се предвиждаше да струда до 1,5 милиарда евро, пише „Financial Times“.
Сега, освен средствата,срокът на действие също се удължава до края на годината, ако преди това не се изчерпят предвидените пари.
Според мярката, всеки собственик на стар автомобил има право да получи 2 500 евро, акопредаде за скраб старата си кола и си закупи нов лек автомобил.Собствениците получават специален сертификат от завода за рециклиране, в който закарат старата си кола, срещу предоставянето на когото автомобилните компании им правят съответната отстъпка.
Въпреки, че Германия отхвърли призивите за подготвяне на нови финансови пакети, канцлерът Ангела Меркел изглежда е готова да подпомага икономиката чрез изолирани, единични, вътрешни мерки, отколкото да подлага на риск от увеличение бюджетния дефицит, подготвяйки още една многомилиардна икономическа програма.
Схемата за скраб-бонусите се оказа най-успешната от целия икономически пакет и това доведе до ръст в продажбите на автомобили. Представители от Фолксваген коментират, че през февруари и март продажбите им са скочили три пъти в сравнение с първото тримесечие на 2008 година, когато резултатите им никак не са били лоши.
През февруари продажбите на леки коли в Германия скочиха с 11,9 на сто, което превърна страната в световен „рай“ за автомобилната индустрия. Това грабна вниманието и на британския премиер Гордън Браун, който предложи подобна мярка и във Великобритания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *