Германия ще задължи банките да отварят сметки на бежанци

Германското правителство одобри днес проектозакон, който ще улесни стотици хиляди търсещи убежище да си открият банкови сметки в страната, информира Ройтерс.
Според новите правила всекище има право на достъп до основни банкови услуги, включително бездомните и хората, които попадат под защитата на женевската конвенция за статута на бежанците.

Това означава, че мигрантите ще могат да си откриват сметки във всяка банка и ще имат възможност да депозират или теглят пари в брой, да правят банкови трансфери, да се разплащат с карти.

Германия очаква в страната тази година да пристигнат между 800 000 до 1 милион души, мнозина от които са избягали от военни зони в Близкия Изток и Африка.Не всички обаче ще получат убежище.

Предоставянето на бежанците на достъп до банкови сметки се възприема като жизненоважна първа стъпка за интегрирането им в германското общество.

„Тези, които нямат банкова сметка, нямат и добри перспективи на пазара на труда. Търсенето на жилище също е проблем за много хора без сметки“, каза министърът на правосъдието Хайко Мас.

Досега само няколко спестовни банки, които са държавни, са приемали бежанци като клиенти. Другите банкичесто връщат търсещите убежище, тъй като нямат постоянен адрес или им липсват необходимите документи.

Според проектозакона, който трябва да бъде одобрен от парламента, за да влезе в сила, всички банки, които предлагат текущи сметки, ще бъдат задължени да предоставят услугите си на по-широка група клиенти. Освен това проектозаконът задължавабанките да бъдат по-прозрачниза таксите си и да направят по-лесна смяната на банковите сметки за клиентите си.

Миналата седмица германският финансов регулатор Бафин заяви, че ще позволи на банките да приемат по-широк набор от документи, включително издадени от германските имиграционни власти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *