Германия ще лапа милиони евро заради бедните в България

Милиони евро, предназначени за бедните в България и Румъния, ще се пренасочат към Германия. Първо – защото двете балкански страни не умеят да ги усвояват. И второ – заради наплива на румънци и българи към Германия, съобщи „Дойче веле“.

Общинските власти в редица германски градове имат проблеми с пришълците от България и Румъния. Наричат тези хора „мигранти по бедност“, като във въпросната група влизат не само ромите (както пишат много медии), а всички българи и румънци, пристигащи в Германия.

Засега те имат право на свободно придвижване и на избор къде да живеят. От 1 януари обаче ще се ползват и от всички социални привилегии в Германия. Според статистиката през тази година в Германия са се заселили 70 хиляди души от България и Румъния, а догодина се очаква броят им да достигне 180 хиляди.

Те бягат от ужасната беднотия в своите страни. Сред тях има доста добре квалифицирани специалисти – инженери, техници, лекари, медицински персонал, чието бъдеще в Германия е общо взето гарантирано. Далеч по-тревожно е положението с останалите.

Ако румънските и българските роми бяха пристигнали като кандидати за политическо убежище, общинските власти в германските градове щяха да ги настанят в приюти. С настоящия си статут обаче те са просто граждани на ЕС, които имат право да живеят в която страна пожелаят.

За да имат право на престой в Германия трябва само да докажат, че могат да се самоиздържат. А за семейства с по пет, че и повече деца това не е трудно – нали получават детски надбавки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *