Германия ще отслаби визовия контрол през 2012 година

 

Настоявам за либерална визова политика, която отразява ролята на Германия в един глобализиран свят, каза Вестервеле.
Предвижда се изискваните документи да са по-малко, заявленията да са достъпни в интернет и решенията да могат да се вземат до 72 часа. Част от административната дейност се извършва от външни изпълнители и няма да се изисква физическите лица, особено хората, които се занимават с бизнес, да се явяват лично пред германските власти.
Китай и Русия отдавна се оплакват, че визовите правила в Германия са твърде ограничителни. Въпросът беше засегнат в разговори между канцлерът Ангела Меркел и руския президент Дмитрий Медведев през юли.
Вестервеле подчерта, че новите правила не представляват компромис с националната сигурност. Влиятелният Източен комитет на германската икономика, който насърчава бизнес връзките между Германия и Източна Европа и Русия, също призовава за отслабване на визовия контрол. По данни на комитета, визовият контрол между ЕС и негови източни съседи като Украйна и Русия струва на икономиката и данъкоплатците на общността стотици милиони евро. Според комитета, Германия има най-строгият визов контрол от всички страни в Шенгенското пространство. През ноември Медведев каза, че търговията между Русия и Германия може да надхвърли рекордните 70 милиарда долара за 2011 година.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *