Германките догонват мъжете си

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Жените наваксват

Не е преувеличено да се каже, че навсякъде по света жените получават по-ниски заплати от мъжете. В Германия обаче тази разлика е фрапиращо голяма. Но както показва едно ново проучване, жените са на път да догонят мъжете.

 Изследването на Германския институт за частно пенсионно осигуряване хвърля светлина върху променящата се роля на жената в икономиката и обществото. По поръчка на Германския пенсионно-осигурителен институт са били интервюирани 1 035 жени на възраст между 18 и 70 години. Повечето от тях очакват разликите в положението на мъжете и жените в икономиката и обществото да намаляват, с тенденцията един ден да изчезнат напълно.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Жената отдавна вече не е само майка и домакиня
Женската заплата – с една четвърт под мъжката
Постоянно повишаващият се образователен ценз при жените и намаляващият брой на работните места в страната ще доведат до повишаване на заплащането на труда, гласи друг извод от изследването. Според неговите автори жената ще бъде все по-малко домакиня и майка и все повече ще се превръща в част от трудовата класа; тя ще прекъсва професията си основно, за да възпитава децата, но бързо след това отново ще се връща на работа.
Сред факторите, благоприятстващи заличаването на разликите, изследването посочва и увеличаващите се компенсации за отглеждане на дете при едновременно намаляване на времето за това, и подобряващата се съвместимост между професията и семейството.
Все още обаче картината е твърде далеч от идеалния вариант – средно за Европа жената печели със 17.4% по-малко от мъжа, а в Германия тази разлика е дори над 23 процента. Големи различия има между новите (източни) и старите (западни) германски провинции. Докато на Изток разликата в доходите на мъжете и жените е само 6 процента, то в западните провинции ножицата е разтворена до 24 процента!
Тази картина се повтаря и по отношение на пенсиите. В източните провинции по-голяма част от жените са работили на пълен работен ден, откъдето идва и по-високата пенсия. Или с езика на цифрите – в Източна Германия разликата в размера на пенсията между мъжете и жените възлиза на 16 процента (в полза на мъжете), докато в западните провинции тази разлика достига цели 35 процента!
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Жените – ощетени и по отношение на пенсията
30% от германките живеят с 500 евро пенсия
Или ако направим следната сметка – средно жените в Германия получават пенсия в продължение на 20 години, мъжете – 15. Като сумираме парите, получавани от 20 млн. жени-пенсионерки, и тези на 20 млн. мъже-пенсионери, се получава разлика от 1 билион евро, разбира се в полза на мъжете. Тази разлика, базираща се на пола, ще намалява в бъдеще, категорични са в Германския институт за частно пенсионно осигуряване.
Днес около 80 процента от жените в Германия се осигуряват сами за старини на принципа на трите стълба на пенсионното осигуряване. 30 процента от тях могат да разчитат на месечна пенсия в размер на около 500 евро, а други 33.5 процента – на месечен доход до 1 000 евро, когато навършат пенсионна възраст.
 

 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *